Διέρρευσε στα ΜΜΕ επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη για την “Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου”, ο Đukanović δήλωσε άγνοια

Διέρρευσε στα ΜΜΕ επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη για την “Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου”, ο Đukanović δήλωσε άγνοια

Νέες εξελίξεις στην περίπτωση της ίδρυσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου μετά τη διαρροή στα μέσα ενημέρωσης της χώρας επιστολής που φέρεται να έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στην επιστολή, διαβιβάζεται το σαφές μήνυμα ότι Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου δεν υφίσταται και ότι ο Πατριάρχης Miraš Dedeić δεν είναι Επίσκοπος Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Τις τελευταίες ημέρες, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, πληροφορηθήκαμε με λύπη ότι εκφράσατε την υποστήριξή σας για τη δημιουργία μιας Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο και ότι η κυβέρνηση της γης σας έχει επικυρώσει ένα νομοσχέδιο για την ελευθερία της θρησκείας, το οποίο προβλέπει την εθνικοποίηση όλων των ορθόδοξων εκκλησιών που οικοδομήθηκαν πριν από το 1918, καθώς και εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας. Αυτό σημαίνει ότι το έθνος σας απαλλοτριώνει τις εκκλησίες και την περιουσία της Ιερής Μητρόπολης του Μαυροβουνίου, καθώς και άλλων τριών Επαρχιών της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Σερβία.

Κύριε Πρόεδρε, σας ενημερώνουμε με τόλμη ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μαζί με όλες τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, αναγνωρίζει ως μοναδική κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο αυτό που βρίσκεται μέσα στη δικαιοδοσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αμφιλοχίου του Μαυροβουνίου, Ιεράρχη της Ιεράς Εκκλησίας του Σερβία. Η εκκλησία του Μαυροβουνίου δεν ήταν ποτέ αυτοκέφαλη, ενώ η σημερινή επονομαζόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου υπό τον Miraš Dedeić δεν ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο κ. Dedeić δεν ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο κ. Dedeić δεν είναι Επίσκοπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά ένας άνθρωπος που έχει καθαιρεθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο μοναδικός κανονικός Ιεράρχης είναι ο αδελφός μας Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, ο οποίος ανήκει στο Πατριαρχείο της Σερβίας, το οποία είναι αναγνωρισμένο σε πανορθόδοξο επίπεδο.

Σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή διότι δεν θέλουμε ο αγαπητός μας λαός του Μαυροβουνίου να φτάσει στο σημείο της εκκλησιαστικής απομόνωσης και αποκοπής από το σώμα ολόκληρης της οργάνωσης των Ορθοδόξων Εκκλησιών, καθόσον καμία εκκλησία μεταξύ τους δεν αναγνωρίζει ή δεν υποστηρίζει το αντι-κανονικό κατασκεύασμα του Dedeić.

Επαναλαμβάνουμε αυτό που σας γράψαμε το 2000: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Εξοχότητά σας αντιλαμβάνεται επίσης τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η πνευματική συνοχή του λαού του Μαυροβουνίου, όπως αυτή συνεπάγεται από τα κατασκευάσματα του Dedeić, και ότι θα θελήσετε να διαχωρίστε τον εαυτό σας από αυτόν για χάρη της ενότητας του λαού σας.

Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλούμε να μην θεωρήσετε τα παραπάνω ως παρεμβολή στις εσωτερικές υποθέσεις του έθνους σας, αλλά ως επιθυμία εκ μέρους της Μητέρας Εκκλησίας μας στην Κωνσταντινούπολη για να βοηθήσετε τους ευσεβείς σας ανθρώπους σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας τους».

Αλλά όταν τα ΜΜΕ ζήτησαν από τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović και το Υπουργικό Συμβούλιο να σχολιάσουν, έμειναν έκπληκτοι με την απάντηση – Το Υπουργικό Συμβούλιο υποστήριξε ότι δεν έλαβε ποτέ την εν λόγω επιστολή και ότι η πρώτα φορά που άκουσε γι αυτήν ήταν από τα ΜΜΕ .

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Duško Marković, δήλωσε ότι το αμφισβητούμενο σχέδιο νόμου για την ελευθερία της θρησκείας θα έρθει στο κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Ο ίδιος είπε ότι άνθρωποι που δεν τον έχουν διαβάσει μιλάνε γι’ αυτό το νόμο για εβδομάδες.

«Οι ανώτατοι αξιωματούχοι από τη Σερβία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου αυτής της χώρας, δεν το έχουν διαβάσει. Οι ανώτατοι εκπρόσωποι της εκκλησίας επίσης δεν το έχουν διαβάσει», δήλωσε ο Marković, προσθέτοντας ότι ο νόμος συντάχτηκε σύμφωνα με τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα και χαίρει της έγκρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης./ibna