Dodik: Τα ΜΜΕ παρακολουθούνται από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας της Β-Ε

Dodik: Τα ΜΜΕ παρακολουθούνται από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας της Β-Ε

Αντιδράσεις προκάλεσε σε Β-Ε και Σερβία οι πληροφορίες από τον πρόεδρο και μέλος της σερβικής οντότητας, της προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik, ότι ο Οργανισμός Πληροφοριών και Ασφάλειας (ISA) εξέδωσε εντολή για την παρακολούθηση ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης στο πλαίσιο της προετοιμασίας για καταδίκη όσον διαφοροποιούνται πολιτικά στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Τύπου και ΜΜΕ στην Β-Ε εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τους ισχυρισμούς του Dodik.

«Εξ ονόματος των μελών μας, ζητάμε την επείγουσα διερεύνηση και επαλήθευση αυτών των πληροφοριών από την Εισαγγελία της Β-Ε, καθώς και μια δημόσια δήλωση του ISA για το έγγραφο και το υποτιθέμενο περιεχόμενό του. Ακόμα και αυτή τη στιγμή, όταν μια δήλωση σχετικά με την υποκλοπή και την πρόθεση να τοποθετηθούν τα μέσα ενημέρωσης υπό έλεγχο για σκοπούς πολιτικών χειραγώγησης εξακολουθεί να μην είναι αποδεδειγμένη. Υπάρχει μεγάλη πίεση και αγωνία όχι μόνο στα αναφερόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και σε ολόκληρη την κοινότητα των ΜΜΕ», δήλωσε το Δ.Σ.

Παράλληλα, τονίστηκε πως η υποκλοπή και η παρακολούθηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με σκοπό να χειραγωγηθούν οι δημοσιογράφοι, σημαίνουν σοβαρή απειλή για την ελευθερία έκφρασης των μέσων ενημέρωσης και του λόγου και τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα Željka Cvijanović δήλωσε ότι η υποκλοπή υπονομεύει την εμπιστοσύνη στις πράξεις του ISA.

Η κ. Cvijanović ανέφερε ότι διαφωνεί με οποιαδήποτε μέτρα υπερβαίνουν τα όρια του νόμου, όπως υπογραφή διαφόρων παραγγελιών για την υποκλοπή των πολιτικών αντιπάλων, των εκπροσώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης και όχι εκείνων που αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των πολιτών, της ιδιοκτησίας και της συνταγματικής τάξης.

Η κ. Cvijanović δήλωσε, ακόμη, στους δημοσιογράφους ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι πολιτικοί από άλλες δομές εκτός από τη δομή της ΟΒΑ δεν ήταν εκείνοι που έθεσαν σε κίνδυνο ή θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρη τη χώρα.

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι εμείς, δηλαδή οι θεσμοί της Δημοκρατίας Σέρπσκα δεν έχουμε λάβει ποτέ καμία σχετική πληροφορία, αλλά λάβαμε άλλες πληροφορίες αναφορικά με αυτές τις δραστηριότητες», ανέφερε η Cvijanović.

Σε μια συνέντευξη Τύπου στο Ανατολικό Σεράγεβο πριν από λίγες ημέρες, ο Dodik δήλωσε ότι ο αριθμός 05 / 1-4-1547 / 19 ήταν αριθμός αναφοράς του εγγράφου που διατάζει την παρακολούθηση και τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Β-Ε.

Είπε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης περιελάμβαναν τη Dnevni Avaz, το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση της Δημοκρατίας Σέρπσκα, τη λίστα Dnevni, Nacional, Večernje Novosti, τη λίστα Večernji, τον Informer και διάφορες δικτυακές πύλες. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να δαιμονοποιήσουν τους πολιτικούς αντιπάλους στη βοσνιακή και την κροατική πλευρά, καθώς και στη Δημοκρατία Σέρπσκα στο σύνολό της.

«Η δική μου ευθύνη καταλήγει στο γεγονός ότι αυτή η πληροφορία είναι αληθινή επειδή αναφέρει έναν αριθμό αναφοράς και είναι αλήθεια ότι λέγεται πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα παρακολούθησης αυτών των μέσων μαζικής ενημέρωσης» δήλωσε ο Dodik .

Επιπλέον, ο Dodik προειδοποίησε ότι το ISA είναι ένα αποκομμένο κέντρο εξουσίας υπό την άμεση επιρροή της βοσνιακής πολιτικής δομής με επικεφαλής τον αρχηγό της SDA, Bakir Izetbegović.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι καθήκον του ISA να ενημερώνει την Προεδρία της Β-Ε για τα πάντα, αλλά προφανώς όλα γίνονται επιλεκτικά.

Ο Dodik δήλωσε ότι υπάρχει σχέδιο για την ISA να προετοιμάσει την καταδίκη των πολιτικά αντιφρονούντων στη Β-Ε και να την παραδώσει στο «γραφείο του Εισαγγελέα της Β-Ε», το οποίο υποτίθεται ότι διεξάγει έρευνες εναντίον διαφόρων πολιτικών, όπως έκανε και στο παρελθόν. /ibna