Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο

Παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού υπεγράφησαν σήμερα οι συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Η αμερικανική  Exxon Mobil, η γαλλική Total και των Ελληνικά Πετρέλαια, με τη παρουσία των πρέσβεων των δύο χωρών και του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη υπέγραψαν τη συμφωνία.

“Εκτός από ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα παραγωγής ενέργειας”, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Αλ. Τσίπρας. Όπως ανέφερε, η υπογραφή της σύμβασης είναι το αποκορύφωμα μίας πολυετούς προσπάθειας και σχεδιασμού η υλοποίηση του οποίου δίνει άλλο ορίζοντα και βάρος στον ήδη αυξημένο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.

“Η Ελλάδα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο”, τόνισε, επισημαίνοντας ωστόσο πως προϋπόθεση  για να γίνουν οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, “αλλά και παράγοντας για την ειρήνη και την συνεργασία στην περιοχή είναι να πρυτανεύσει η λογική του διαλόγου, της συνεργασίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου”.

Όπως είπε, με το βλέμμα στην Άγκυρα, “δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά προχωρούμε συντονισμένα προκειμένου να δώσουμε προοπτική οικονομικής ευημερίας και ενεργειακής ασφάλειας στους λαούς μας. Με την πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου”.

Σύμφωνα με την σύμβαση, η ερευνητική περίοδος διαρκεί 8 χρόνια (με δυνατότητα παράτασης), διάστημα στο οποίο προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών καθώς και μιας γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων./ibna