Ο Goce Delcev συνεχίζει να προκαλεί ρήγματα στις σχέσεις Σκοπίων, Σόφιας

Ο Goce Delcev συνεχίζει να προκαλεί ρήγματα στις σχέσεις Σκοπίων, Σόφιας

Ο Goce Delcev, ο οποίος θεωρείται εθνικός ήρωας τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Βόρεια Μακεδονία, «ρίχνει σκιά» στη συμφωνία για σχέσεις καλής γειτονίας που επιτεύχθηκε πριν από ένα χρόνο μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων.

Εμπειρογνώμονες και από τις δύο χώρες συζητούν για το ποιον ανήκει αυτό το ιστορικό πρόσωπο σε μια προσπάθεια επίλυσης όλων των διαφορών που έχουν σχέση με την ιστορία. Ωστόσο, οι συζητήσεις έχουν πάρει και πολιτικό χαρακτήρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Nikola Dimitrov, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση χάρη στη φιλία μεταξύ των δύο χωρών.

«Ως καλοί γείτονες που είμαστε, υπογράψαμε μια συμφωνία φιλικών σχέσεων, η οποία επηρέασε και μερικά λεπτά θέματα σχετικά με την ιστορία. Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε έναν τρόπο με σεβασμό ο ένας στον άλλο», δήλωσε ο Dimitrov, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει στη Σόφια για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Bojko Borisov, «ο Goce Delcev είναι Βούλγαρος ήρωας, ο οποίος θυσιάστηκε για μία ελεύθερη Μακεδονία». Σύμφωνα με τον Borisov, ο Delcev θα πρέπει να αποτελέσει συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο χωρών και όχι να λειτουργεί ως αιτία διαφορών.

Τις τελευταίες ημέρες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στα Σκόπια επικεντρώθηκαν σε αυτό το θέμα, με τους ιστορικούς και δημοσιογράφους να υποστηρίζουν την ιδέα ότι ο Delcev είναι «Μακεδόνας» ήρωας./ibna