Η Σερβία αποσκοπεί στην αποστολή εμπορευμάτων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου

Η Σερβία αποσκοπεί στην αποστολή εμπορευμάτων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου

Ο υπουργός Εμπορίου του Κοσσυφοπεδίου, Rasim Ljajic, αντέδρασε μετά από δηλώσεις της πρωθυπουργού της Σερβίας, της Ana Brnabic και του προέδρου Aleksandar Vucic ότι τα σερβικά αγαθά πρέπει να εισέλθουν στο Κοσσυφοπέδιο.

«Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα και να παράσχει στον πληθυσμό όλα τα απαραίτητα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενημερωθεί για τις συνέπειες των δασμών», δήλωσε ο Ljajic.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το απόθεμα στις αγορές στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να λήξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν ελλείψεις σε γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και λαχανικά.

Τις τελευταίες ημέρες, η Σερβία έχει ενορχηστρώσει μια ανθρωπιστική κρίση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου για να προκαλέσει αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τον φόρο.

Σύμφωνα με τις αρχές του Βελιγραδίου, οι δήμοι της πλειοψηφίας των Σέρβων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου υφίστανται ανθρωπιστική κρίση ως αποτέλεσμα της αύξησης των τελωνειακών δασμών κατά 100% που εισήγαγαν οι αρχές της Πρίστινα σε προϊόντα που προέρχονται από τη Σερβία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, αυτό είναι ένα απλό mise en scene από το Βελιγράδι. Ο πρωθυπουργός Ramush Haradinaj δήλωσε ότι «τα τρόφιμα και άλλα προϊόντα έχουν αποθηκευτεί σε σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, ενώ τα καταστήματα αδειάζονται».

Από την άλλη πλευρά, η Πρωθυπουργός της Σερβίας, Ana Brnabic, δήλωσε ότι η σερβική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει ό, τι μπορεί “για να εξασφαλίσει ότι τα αγαθά από τη Σερβία θα φτάσουν στους ανθρώπους στο Κοσσυφοπέδιο”./ibna