Ο Dimitrov πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τη Βουλγαρία για την Iστορία

Ο Dimitrov πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τη Βουλγαρία για την Iστορία

Μιλώντας στα ΜΜΕ στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov δήλωσε ότι αναμένει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της χώρας του και της Βουλγαρίας για ιστορικά ζητήματα, ανέφερε ο βουλγαρικός εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός στις 26 Ιουνίου.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η επιτυχία της Μακεδονίας με την έννοια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι πολύ σημαντική για τη γείτονα και φίλη μας Βουλγαρία, και θα βρούμε έναν τρόπο όχι μόνο να μην είμαστε εμπόδιο, αλλά και να είμαστε υποστηρικτικοί, όπως στο περυσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και το πιο πρόσφατο, που έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο», δήλωσε ο Dimitrov.

Οι σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας έχουν γίνει πολύ πιο εγκάρδιες τα τελευταία χρόνια, με την μακρόπνοη συμφωνία καλής γειτονίας, αλλά πρόσφατα υπήρξε ένα αγκάθι επί των αντίστοιχων ιστορικών απόψεων αναφορικά με τον επαναστάτη του 19ου αιώνα Gotse Delchev.

Η κοινή επιτροπή ιστορικών από τις δύο χώρες δεν έχει καταλήξει σε συναίνεση για τον το θέμα αυτό.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boiko Borissov προειδοποίησε πρόσφατα τη Βόρεια Μακεδονία ενάντια στην ιδιοποίηση της βουλγαρικής ιστορίας.

Κάποιοι Βούλγαροι πολιτικοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή του στα τοπικά ΜΜΕ ότι υπάρχουν έγγραφα στα οποία ο Stevo Pendarovski αυτοαποκαλείται Βούλγαρος, αν και ο Pendarovski είπε επίσης ότι η αναγνώριση του Delchev από τη Βόρεια Μακεδονία ως Βούλγαρο ήταν μια “κόκκινη γραμμή” που η χώρα του πιθανότατα δεν είναι έτοιμη να περάσει.

Η έκθεση της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας στις 26 Ιουνίου ανέφερε δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της χώρας Ekaterina Zaharieva η οποία είπε: “Θα υποστηρίζουμε πάντα την ευρωπαϊκή προοπτική της (Βόρειας Μακεδονίας), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε όρους και γνωρίζετε ότι η κατάστασή μας είναι η χωρίς όρους εφαρμογή της συνθήκη και πιστεύουμε ότι η βάση αυτής της συνθήκης είναι η κοινή ιστορία».

Ασχέτως με τα παραπάνω, μιλώντας στο Plovdiv στις 26 Ιουνίου, ο Borissov δήλωσε ότι αναμένει από τη Βουλγαρία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να διατηρήσουν σχέσεις καλής γειτονίας./ibna