Οι πρεσβευτές της ΕΕ προτρέπουν τα Σκόπια να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις

Οι πρεσβευτές της ΕΕ προτρέπουν τα Σκόπια να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις

Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ στα Σκόπια κατέστησαν σαφές ότι η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών με την Ένωση εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις και τον πολιτικό διάλογο.

Ο πρεσβευτής της Ολλανδίας, Walter Plomp, κάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία και την αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο να καταλήξουν σε συμφωνία για να εγκρίνουν το νομοσχέδιο για την Ειδική Εισαγγελία αν θέλουν μια επιτυχή ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

«Τον Οκτώβριο, όλες οι χώρες μέλη θα αποφασίσουν για την ημερομηνία κατά την οποία η Βόρεια Μακεδονία θα αρχίσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, ωστόσο πρέπει να οριστικοποιηθούν ορισμένες μεταρρυθμίσεις και αυτό περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την Ειδική Εισαγγελία, διότι το κράτος δικαίου είναι πολύ σημαντικό για τις Κάτω Χώρες» δήλωσε ο ολλανδός πρεσβευτής.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρεσβευτής στα Σκόπια, Christian Timonie, παρότρυνε και αυτός τις πολιτικές πλευρές να προωθήσουν την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

«Είναι φυσικό να αναζητήσετε μια ημερομηνία αυτή τη στιγμή, ωστόσο, έχετε πολλά προβλήματα και πρέπει να εργαστείτε πολύ για να είστε έτοιμοι για μια ημερομηνία», είπε ο Γάλλος πρεσβευτής.

Οι πολιτικοί αναλυτές γνωρίζουν τις συμβουλές που δίνουν οι πρεσβευτές της ΕΕ και σύμφωνα με αυτούς είναι πολύ σημαντικές.

«Η ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών δεν εξαρτάται από τη χώρα μας τώρα, αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή έχουμε παραδώσει την πλευρά της συμφωνίας μας. Η ΕΕ δεν πρέπει να ξεχνά αυτό το τμήμα των Δυτικών Βαλκανίων, διότι με την ένταξη της χώρας θα υπάρξει περισσότερη σταθερότητα », ανέφερε ο Marjan Djurovski, καθηγητής θεμάτων ασφαλείας στα Σκόπια.

Η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι θα λάβει ημερομηνία μέχρι τον Οκτώβριο, ωστόσο, η αντιπολίτευση είναι σκεπτικιστική./ibna