Κοσσυφοπέδιο: Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αποφεύγουν την τιμωρία για αδικήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά

Κοσσυφοπέδιο: Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αποφεύγουν την τιμωρία για αδικήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά

Από τον Δεκέμβριο του 2015, οι δικαστικές αρχές στο Κοσσυφοπέδιο είχαν στοχεύσει 51 υποθέσεις και 370 άτομα με κατηγορίες για διαφθορά και οργανωμένο έγκλημα.

Ωστόσο, με βάση μια έκθεση που εξέδωσε το Ινστιτούτο Δικαιοσύνης του Κοσσυφοπεδίου, μόνο 15 από αυτές τις υποθέσεις εξετάστηκαν μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους και καμία από αυτές δεν περιλάμβανε υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Αυτές οι περιπτώσεις αφορούσαν κριτήρια που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τη διαδικασία ελευθέρωσης των θεωρήσεων.

Ο Ehat Miftaraj από το Ινστιτούτο Δικαιοσύνης λέει ότι η αποτυχία φυλάκισης υψηλόβαθμων αξιωματούχων που εμπλέκονται στη διαφθορά παραμένει μια μεγάλη πρόκληση.

«Με βάση την έρευνά μας, κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν έχει αποσταλεί στη φυλακή και δεν έχουν κατασχεθεί έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες. Αυτό υποδηλώνει ότι το δικαστικό σύστημα δεν λειτουργεί», σημείωσε.

Από την πλευρά της η Medina Kadriu, ερευνητής του Ινστιτούτου, λέει ότι από τον Δεκέμβριο του 2015 έχουν διερευνηθεί 51 υποθέσεις που αφορούν 372 άτομα. «Αν και σε αυτές τις υποθέσεις έπρεπε να είχε δοθεί προτεραιότητα, το ινστιτούτο μας διαπίστωσε ότι το 90% των δικαστών έχουν υπερβεί τις νομικές προθεσμίες».

Οι αναλυτές στην Πρίστινα αναφέρουν ότι τα εμπόδια στην καταπολέμηση της διαφθοράς θα μπορούσαν να βλάψουν τη διαδικασία απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας και την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς.

Η διαφθορά μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να παραμένει ως πρόκληση που καταστρέφει τη δημοκρατία και επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα./ibna