Β-Ε: Παροχή βοήθειας από την Ε.Ε. για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης

Β-Ε: Παροχή βοήθειας από την Ε.Ε. για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να παρέχει 14,8 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες των μεταναστών και των προσφύγων που παραμένουν παρόντες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αυτό περιλαμβάνει στήριξη της διαχείρισης της μετανάστευσης ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ – για την οποία υπογράφηκε συμφωνία υλοποίησης στις 21 Ιουνίου με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης – και 1,8 εκατομμύρια ευρώ για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Έτσι, η συνολική βοήθεια της ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για την αντιμετώπιση της αύξησης της μεταναστευτικής ροής από το 2018 ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ (20,2 εκατ.ευρώ από την προενταξιακή βοήθεια και 3,8 εκατ. ευρώ ανθρωπιστική βοήθεια). Αυτό το ποσό προστίθεται στα 24,6 εκατ. που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη στον τομέα του ασύλου, της μετανάστευσης και της διαχείρισης των συνόρων από το 2007.

Ο Johannes Hahn, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, δήλωσε ότι οι αρχές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, όπως αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής, πρέπει να εξασφαλίσουν αποτελεσματικό συντονισμό σε όλα τα επίπεδα της διαχείρισης των συνόρων, της ικανότητας διαχείρισης της μετανάστευσης και της λειτουργίας του συστήματος ασύλου.

«Αυτό είναι απαραίτητο για τη χώρα να επωφεληθεί πλήρως από την ουσιαστική βοήθεια της ΕΕ – προς όφελος των προσφύγων και των μεταναστών και των τοπικών κοινοτήτων», τόνισε ο Hahn.

Ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης, αρμόδιος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να βοηθήσει όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να καλύψει τις βασικές ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, συμπληρώνοντας τις εθνικές προσπάθειες. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό ότι η ευημερία των προσφύγων και των μεταναστών βρίσκεται στο επίκεντρο των αποφάσεων.

Με βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης βοήθειας, η χρηματοδότηση αυτή θα εξασφαλίσει τη στέγαση περίπου 5.000 προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών. Θα παράσχει πρόσβαση σε βοήθεια για την υγεία και την προστασία και ενημέρωση των ανθρώπων που ζουν εκτός των εγκαταστάσεων υποδοχής. Επίσης, ορισμένα είδη όπως σακάκια, παπούτσια και υπνόσακοι θα διατίθενται για άτομα που έχουν ανάγκη. Η ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων σε όσους έχουν ανάγκη είναι αποφασιστικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτών των αναγκών.

Η χρηματοδότηση της ΕΕ θα ενισχύσει επίσης την ικανότητα των αρχών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη διαχείριση των συνόρων, καθώς και τον εντοπισμό, την καταχώριση και την παραπομπή σε υπηρεσίες για τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες. Θα υποστηρίξει επίσης τις υποβοηθούμενες εθελοντικούς επαναπατρισμούς.

Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης στα Δυτικά Βαλκάνια η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ για την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες στη Σερβία και πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία. Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ βοηθά τους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες και να διαφυλάξουν την αξιοπρέπειά τους. Εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παράσχει στους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων σημαντική χρηματοδοτική στήριξη ύψους 98,2 εκατ. ευρώ για δραστηριότητες που συνδέονται με τη μετανάστευση και την προσφυγική κρίση. Αυτό γίνεται κυρίως μέσω της προενταξιακής βοήθειας.

Από το 2007, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παράσχει βοήθεια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ύψους 44,8 εκατ. ευρώ στον τομέα της μετανάστευσης και της διαχείρισης των συνόρων μέσω της προενταξιακής βοήθειας. Η χώρα έχει επίσης επωφεληθεί από το περιφερειακό πρόγραμμα IPA «Υποστήριξη της διαχείρισης της μετανάστευσης» αξίας έως και 14,5 εκατ. ευρώ. Η έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια που χορηγήθηκε μέχρι τώρα ανέρχεται σε 3,8 εκατ. ευρώ.

Πάνω από 33.300 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη από τον Ιανουάριο του 2018, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις. Περίπου 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες που χρειάζονται βοήθεια βρίσκονται επί του παρόντος στη χώρα, κυρίως στο καντόνι Una-Sana. Περίπου 4.500 φιλοξενούνται σε προσωρινά κέντρα υποδοχής που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Από την Παρασκευή 14 Ιουνίου, οι τοπικές αρχές προχώρησαν σε αναγκαστική μετεγκατάσταση 900-1.000 προσφύγων και μεταναστών σε μια νέα τοποθεσία που ονομάζεται Vučijak, η οποία κρίθηκε ακατάλληλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ. Ο χώρος, χωρίς την απαραίτητη υποδομή από πλευράς νερού, υγιεινής ή ηλεκτρικής ενέργειας, που περιβάλλεται από ναρκοπέδια, δημιουργεί σαφή κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία των μεταναστών. Επιπλέον, η γη είναι πρώην χώρος υγειονομικής ταφής και ενδέχεται να είναι ακόμη τοξικός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για την ευημερία των ανθρώπων που μετακινούνται εκεί και έχει ζητήσει από τις αρχές να σταματήσουν τις αναγκαστικές μετεγκαταστάσεις και να προσφέρουν αξιοπρεπείς και ασφαλείς λύσεις καταφυγίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί επίσης για την πρόθεση των αρχών να λάβουν μέτρα κατά ανθρωπιστικών οργανισμών./ibna