Τουρκική προκλητικότητα, εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και αποφάσεις Ε.Ε. στο “μενού” του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Τουρκική προκλητικότητα, εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και αποφάσεις Ε.Ε. στο “μενού” του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Τους εκπροσώπους των κομμάτων και τους υπευθύνους εξωτερικής πολιτικής ενημέρωσε σήμερα ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών με φόντο την Τουρκική προκλητικότητα, τις ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική διπλωματία τους τελευταίους μήνες, σε στενή συνεργασία και συναντίληψη με την κυπριακή, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και ΟΗΕ αλλά και σε διμερές επίπεδο με τις ΗΠΑ και χώρες της περιοχής.

Όπως υπογράμμισε μάλιστα ο Γ. Κατρούγκαλος, αυτές οι συντονισμένες κινήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την συμπερίληψη του θέματος στην αμερικανο-τουρκική ατζέντα, καθώς και η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας. Όπως υπογραμμίστηκε απ’όλους, τα μέτρα αυτά θα πρέπει σύντομα να συγκεκριμενοποιηθούν.

Κατά την εκτίμηση του ελληνικού ΥΠΕΞ,  τα μέτρα αυτά αντανακλούν την αντίληψη των Ευρωπαίων  ότι το θέμα δεν έχει χαρακτήρα απλής διμερούς διαφοράς, αλλά αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι τουρκικές ενέργειες αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους-μέλους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τις ευρωπαϊκές ενεργειακές πολιτικές, ενώ παρεμποδίζουν ευρωπαϊκές εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας που βρέθηκε χθες στην Κύπρο προκειμένου να δώσει το παρών στην κηδεία του πρώην Προέδρου Δ. Χριστόφια, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, μιλώντας στους οπλίτες που υπηρετούν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ). “Όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει σοβαρό τίμημα” είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν.

Παρουσία Τσίπρα η υπογραφή για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται, εκτός απροόπτου,  να πέσουν οι υπογραφές για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, παρουσία του Αλ. Τσίπρα. Πρόκειται για μια κίνηση που είχε προαναγγείλει ο ίδιος προ ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την υπογραφή ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την κοινοπραξία «Total – ExxonMobil- ΕΛΠΕ» ο Έλληνας πρωθυπουργός με παρέμβαση του αναμένεται  να προσδώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσπάθεια της χώρας για την αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στην Τουρκική προκλητικότητα.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα παρακολουθούν με ψυχραιμία τις κινήσεις της Άγκυρας, εκτιμώντας πως παρά την ρητορική ένταση από τον Ερντογάν και στελέχη της κυβέρνησης του στην πράξη δεν παρατηρείται κλιμάκωση. Άλλωστε το “κακό σενάριο” προσέγγισης του γεωτρύπανου “Γιαβούζ” στο Καστελόριζο  απομακρύνεται αφού η πορεία που έχει χαράξει είναι προς την Καρπασία όπως είχε προαναγγείλει ο Τούρκος υπουργός ενέργειας./ibna