Ενέργεια: Μειώσεις στην Ρουμανία, αυξήσεις στην Βουλγαρία

Ενέργεια: Μειώσεις στην Ρουμανία, αυξήσεις στην Βουλγαρία

Τρία εκατομμύρια οικιακοί καταναλωτές στην Ρουμανία θα δουν από τον Ιούλιο μείωση της τάξης του 5% κατά μέσο όρο στις τιμές του φυσικού αερίου.

Την καλή αυτή είδηση κοινοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της χώρας (ANRE), σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ειδικότερα, η τιμολόγηση του φυσικού αερίου θα μειωθεί για περισσότερους από τρία εκατομμύρια οικιακούς καταναλωτές της ρυθμιζόμενης αγοράς με ετήσια κατανάλωση λιγότερη από 280 MWh.

Οι οικιακοί καταναλωτές που εξυπηρετούνται από την εταιρεία EON Gaz, κυρίως στα βόρεια της χώρας, θα δουν μειώσεις της τάξης του 3.7%, ενώ όσοι εξυπηρετούνται από την εταιρεία Engie Romania, κυρίως στα νότια της χώρας, θα δουν μειώσεις της τάξης του 7.9%.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος η κυβέρνηση της χώρας έθεσε ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά τα 68 λέι (16,44 δολάρια) ανά MWh μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022.

Στον αντίποδα, αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης της τάξης του 3.5% για το ηλεκτρικό και του 4.5% για το ζεστό νερό κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι θα δουν οι οικιακοί καταναλωτές στην Βουλγαρία.

Αναμένεται τις επόμενες ημέρες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων της χώρας (KEVR) να ανακοινώσει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και της θέρμανσης.

Η Bulgargaz από την πλευρά της έχει εισηγηθεί ωστόσο την μείωση, αν και ενδεικτική, της τιμής του φυσικού αερίου έως 1% με ισχύ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova, η Βουλγαρία αναμένεται το επόμενο διάστημα να ζητήσει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από την ρωσική Gazprom, κάνοντας χρήση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επιτρέπει στα κράτη-μέλη να διαπραγματευτούν σε διμερές επίπεδο την τιμή του φυσικού αερίου στην περίπτωση που οι όροι των συμβάσεων που έχουν συνάψει είναι δυσμενείς./ibna