Ο Ερντογάν ενεργοποίησε το προτόκολλο συνεργασίας με τους Τ/κ

Ο Ερντογάν ενεργοποίησε το προτόκολλο συνεργασίας με τους Τ/κ

Η τουρκική ακτοφυλακή θα συνεργαστεί στην Κύπρο με την τουρκοκυπριακή ακτοφυλακή

Η Άγκυρα παρεμβαίνει όλο και περισσότερο στην περιοχή της Κύπρου. Αυτή τη φορά προσπαθεί να νομιμοποιήσει την παρουσία της τουρκικής ακτοφυλακής με στόχο την παρεμπόδιση των γεωτρήσεων που πραγματοποιεί η Λευκωσία αλλά ανοίγει το δρόμο των γεωτρήσεων του Γιαβούζ ανατολικά της Κύπρου.

Το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή μεταδίδει πως σήμερα δημοσιεύτηκε την τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως το πρωτόκολλο συνεργασίας της Τουρκίας με τα Κατεχόμενα.

Το πρωτόκολλο αναφέρει ρητά την παρακολούθηση σκαφών εξερεύνησης πετρελαίου-αερίου από τρίτες χώρες που πραγματοποιούν έρευνες χωρίς άδεια στην  ανοικτή θάλασσας. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο του 2019 όμως το υπέγραψε ο Ερντογάν και θα ισχύει από σήμερα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το πρωτόκολλο προβλέπει «τη συνεργασία της Ακτοφυλακής της Τουρκίας με αυτή της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ (ΤΔΒΚ). Στα πλαίσια αυτή οι δυο πλευρές θα συνεργάζονται στις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ για να παρατηρούν τις έρευνες και γεωτρήσεις πετρελαίου και αερίου που γίνονται χωρίς την άδεια τους σε περιοχές ευθύνης τους και να παρεμβαίνουν. Παράλληλα, θα συνεργάζονται για τον έλεγχο των σεισμικών ερευνών, της κατασκευής υποθαλάσσιων  καλωδίων κτλ».

Ουσιαστικά, με την ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου αυτού η Άγκυρα «πατάει πόδι» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και θεωρεί πως μπορεί να παρεμβαίνει  με την ακτοφυλακή της σε θαλάσσια οικόπεδα που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αδειοδοτήσει, με την Άγκυρα να θεωρεί πως κάποια από αυτά ανήκουν στους Τουρκοκυπρίους. Παράλληλα ξεκαθαρίζει πως όταν το Γιαβούζ φτάσει για γεωτρήσεις ανατολικά της Κύπρου σε περίπτωση που παρεμποδιστεί , θα έχει δικαίωμα επέμβασης./ibna