Βουλγαρία: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν έχει τα χρήματα για να αποπληρώσει τις κρατικές επιδοτήσεις

Βουλγαρία: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν έχει τα χρήματα για να αποπληρώσει τις κρατικές επιδοτήσεις

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας στερείται χρημάτων για την αποπληρωμή της κρατικής επιδότησης ύψους 4,29 εκατ

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Kornelia Ninova στερείται των κεφαλαίων για την αποπληρωμή των 4,29 εκατομμυρίων λέβα (περίπου 2,19 εκατομμυρίων ευρώ) που οφείλει, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στα 39 πολιτικά κόμματα που υπερχρηματοδοτήθηκαν από των κρατικές επιδοτήσεις, όπως προέκυψε στις 26 Ιουνίου.

Συνολικά, τα 39 πολιτικά κόμματα είναι υποχρεωμένα να επιστρέψουν στο κράτος πάνω από 14,4 εκατομμύρια λέβα από επιπλεόν κρατικές επιδοτήσεις, ενώ το υπουργείο Οικονομικών της Βουλγαρίας δημοσίευσε στις 25 Ιουνίου έναν πίνακα με τα ποσά που οφείλει ο καθένας.

Η είδηση των υπερ-επιδοτήσεων ανανέωσαν το ντιμπέιτ για τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων που καταβάλλονται σε πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς που κερδίζουν περισσότερο από το 1% ανά ψηφοφορία. Έχει εγκριθεί νομοσχέδιο για τη μείωση των επιδοτήσεων από 11 λέβα σε ένα σε πρώτη ανάγνωση, αλλά μια δεύτερη πρόταση βρίσκεται σε αναμονή μέχρι τις διαβουλεύσεις, την ώρα που η επόμενη κίνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι πλέον ασαφής.

Μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, το BSP της Ninova έμεινε με περίπου 300.000 έως 400.000 λέβα στην τράπεζα, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η Ninova δήλωσε στις 26 Ιουνίου ότι το κόμμα της δεν είχε το πλήρες οφειλόμενο ποσό μετά τους επανυπολογισμούς και το BSP θα το αποπληρώσει σε δόσεις.

Το BSP είχε περίπου έξι εκατομμύρια λέβα πριν από έξι μήνες, αλλά μετά την έναρξη ενός καναλιού καλωδιακής τηλεόρασης και των δαπανών για την προεκλογική εκστρατεία στις ευρωεκλογές, το ποσό μειώθηκε.

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρωθυπουργού Boiko Borissov έχει αποπληρώσει πάνω από 5,6 εκατομμύρια λέβα που οφείλετο σε υπερπληρωμές επιδοτήσεων. Οι δηλώσεις που έγιναν πρόσφατα έδειξαν ότι το GERB είχε περίπου 23 εκατομμύρια λέβα στην τράπεζα, αφήνοντας περιθώρια να διευθετήσει το χρέος.

Το VMRO του Krassimir Karakachanov, το οποίο χρωστάει περισσότερα από 500.000 λέβα, αναφέρει επίσης ότι δεν έχει άμεσα τα απαραίτητα μετρητά για να αποπληρώσει το χρέος.

Μεταξύ των άλλων κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες οφείλει 1,62 εκατομμύρια, το Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας του Valeri Simeonov χρωστά πάνω από 540.000 και το Ataka του Volen Siderov οφείλει πάνω από 539.000 λέβα.

Εν τω μεταξύ, στις 26 Ιουνίου, οι διαβουλεύσεις σχετικά με τις κρατικές επιχορηγήσεις για τα κόμματα και τους συνασπισμούς αναβλήθηκαν λόγω της απουσίας εκπροσώπων της ηγεσίας του GERB.

Το MRF δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις. «Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με τους εθνικιστές για το θέμα αυτό», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Mustafa Karadayi./ibna