Ανατροπή ή αύξηση της διαφοράς;

Ανατροπή ή αύξηση της διαφοράς;

του Σπύρου Γκουτζάνη

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σερφάρει επάνω στο φουσκωμένο κύμα της δυσαρέσκειας κατά του ΣΥΡΙΖΑ -που τον έφερε 9,5 μονάδες μπροστά στις ευρωεκλογές-, και δίνει life style συνεντεύξεις, ο αντίπαλός του, Αλέξης Τσίπρας, δίνει μάχες οπισθοφυλακών υπερασπιζόμενος την τετραετία του αλλά βλέπει την διαφορά να αυξάνεται.

Δέκα ημέρες πριν την κάλπη της 7ης Ιουλίου η προεκλογική αντιπαράθεση έχει εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι για δύο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί μία αμερικάνικού τύπου προεκλογική καμπάνια φιλοτεχνώντας το προσωπικό του προφίλ ως βέβαιος εν αναμονή πρωθυπουργός, προκειμένου να καθησυχάσει τους δύσπιστους ακόμη πολίτες. Στις εξ απορρήτων συσκέψεις του με τους στενούς συνεργάτες σχηματίζει την επόμενη κυβέρνηση και δρομολογεί το πρόγραμμα soc των 100 πρώτων ημερών που θα εφαρμόσει. Διακηρύσσει πλέον ανοικτά τον στόχο του για αυτοδυναμία και προειδοποιεί για την περιπέτεια στην οποία θα μπει η χώρα εν μέσω θέρους εάν δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία – “κάλπες το Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική”.

Καθιστά έτσι περιττό και το Κίνημα Αλλαγής το οποίο δείχνει να εξαυλώνεται με τους ψηφοφόρους του να το εγκαταλείπουν προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε αναλογία 2 προ 1. Η Φώφη Γεννηματά που δεν διδάχθηκε από την αντιμετώπιση που επιφύλαξε ο επικεφαλής της ΝΔ στο Ποτάμι και το στέρεψε τώρα κινδυνεύει να έχει την ίδια τύχη. Συγκρατείται μόνο από τις μνήμες του παλαιού ΠΑΣΟΚ που έχουν ακόμη κάποιοι ψηφοφόροι του.

Το βαθύ σύστημα της χώρας και τα ΜΜΕ που ελέγχει στηρίζουν την προοπτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ΚΙΝΑΛ φυλλοροεί προς τη ΝΔ, ο Κυριάκος Βελόπουλος που στις ευρωεκλογές εμφανίστηκε απειλητικός, αφού άντλησε από την Χρυσή Αυγή, τώρα είναι εξαφανισμένος, προκειμένου οι δεξιοί ψηφόροι εν τέλει να καταλήξουν στην φυσική τους κοίτη, τη ΝΔ.

Παράλληλα το ίδιο σύστημα ευνοεί τον μέχρι τώρα “επάρατο” Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος κόβει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυξάνει την διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου. Παρομοιώς ενισχύεται το πλαγιοκόπημα του ΣΥΡΙΖΑ και από τα απομεινάρια της ΛΑΕ, την Πλεύση Ελευθερίας, ακόμη και από τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αφού δεν θα μπουν στην Βουλή κάνουν “τριπλό καλό”: αποδομούν από αριστερά τον ΣΥΡΙΖΑ, του στερούν έστω και λίγες ψήφους και αφού δεν θα μπουν στην Βουλή μειώνουν το απαραίτητο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποσοστό της αυτοδυναμίας.

Η λάθος συνταγή

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι συμπεριφέρεται όχι απλώς σαν να θέλει να χάσει, αλλά σαν να επιθυμεί να είναι μεγάλη η διαφορά από τη ΝΔ. Προβάλλει και υπερασπίζεται τα πεπραγμένα της τετραετίας του και παράλληλα επιχειρεί να τρομάξει τους ψηφοφόρους με τις αρνητικές πλευρές του νεοφιλελεύθερου Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια συνταγή ήττας ακολούθησε και ο Αντώνης Σαμαράς το 2014, έχοντας μάλιστα εκείνος στο πλευρό του τις συστημικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ και έχασε παταγωδώς.

Εξαντλεί την επικοινωνιακή του δεινότητα ο Αλέξης Τσίπρας προβάλλοντας ότι “ο προσωπικός του αντίπαλος έχει σκελετούς στο πρόγραμμά του, ότι φοβάται την αντιπαράθεση και γι αυτό μόνο δεμένος θα πάει σε ντιμπέιτ, ότι ακόμη και το πρόγραμμά του για φορολογικές ελαφρύνσεις είναι σε αναστολή από την συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων, ότι το ασφαλιστικό του και το εργασιακό θα είναι ταφόπλακα για τον κόσμο της εργασίας και το κοινωνικό κράτος”.

Εις μάτην, είναι σαν να απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων. Οι αριστερόστροφοι ψηφοφόροι που δεν πήγαν στην κάλπη των ευρωεκλογών εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους δείχνουν ότι θα κάνουν το ίδιο και στην κάλπη των εθνικών εκλογών. Οι νέοι ψηφοφόροι που πριν το 2014 ήταν η δύναμή του, τώρα κατευθύνονται στη ΝΔ ή προβληματίζονται σε ποια παραλία θα είναι στις 7 Ιουλίου. Το ότι κράτησε μία εβδομάδα ανοικτή την βουλή για να περάσει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις απλώς επιμήκυνε την προεκλογική περίοδο σε βάρος του.

Οι συνταξιούχοι αφού παίρνουν εγκαίρως τις συντάξεις, όπως και την 13η σύνταξη, ψηφίζουν κι αυτοί ΝΔ αδιαφορώντας για την κινδυνολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός με την δραματική σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, έβαλε τα ελληνοτουρκικά στην ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης αλλά ούτε αυτό ήταν ικανό να αλλάξει το κλίμα. Κάπως έτσι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διαφορές από 8-15 μονάδες, και η Πειραιώς τους ζητά να είναι συγκρατημένοι ώστε να μην εφησυχάσουν τα δικά της στελέχη.

Εν τέλει ο πρωθυπουργός μπορεί να δηλώνει ότι η ανατροπή δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά θα χρειαστεί κάτι πολύ πιο δραματικό και μόνο για να μειωθεί η διαφορά αντί να αυξηθεί./ibna