Το πάζλ μιας άνευρης προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα

Το πάζλ μιας άνευρης προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα

Λιγότερες από δυο εβδομάδες πριν από τις πρόωρες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα και τίποτα δεν θυμίζει το κλίμα πόλωσης και σε μερικές περιπτώσεις ακραίας πολιτικής έντασης του προηγούμενου διαστήματος και της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες γίνεται φανερή η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει μια διαφορετική στρατηγική απ’ ότι πριν τις ευρωεκλογές. Επιλέγει δηλαδή να αφήσει σε δεύτερη μοίρα την μετωπική σύγκρουση με τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη και να βάλει μπροστά την προγραμματική αντιπαράθεση, με στοχευμένα και κοστολογημένα μέτρα για την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης και την στήριξη του κοινωνικού κράτους.

“Αξίζουμε μια ευκαιρία να κυβερνήσουμε διευρύνοντας την στήριξη της οικονομίας και να συνεχίσουμε την έξοδο της χώρας από την κρίση, χωρίς τα χέρια μας δεμένα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις”, λένε σε κάθε ευκαιρία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Αλ. Τσίπρας.

Βέβαια στο πλάισιο της άτονης προεκλογικής περιόδου και με δεδομένη την μεγάλη διαφορά των ευρωεκλογών, το βασικό ερώτημα είναι εαν υπαρχει χρόνος ώστε να εμπεδωθούν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και η αποδόμηση του προγράμματος της Ν.Δ. προκειμένου στις 7 Ιουλίου το αποτέλεσμα να ανατραπεί.

Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ για ανάδειξη των προγραμμάτων

Στην Κουμουνδούρου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταφέρει την έκπληξη. Βασική προϋπόθεση, η επαναπροσέγγιση των απογοητευμένων ψηφοφόρων του 2015 και των νέων. Για αυτό τον λόγο σε καθημερινή βάση όλος ο κομματικός μηχανισμός, από τον Αλ. Τσίπρα και τους υπουργούς έως τα απλά μέλη σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούν περιοδείες, συναντήσεις με πολίτες και θεματικές εκδηλώσεις ώστε να αποκρυσταλλωθούν με σαφήνεια οι προτάσεις αλλά και το έργο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για αυτό τον λόγο στο κόμμα της αριστεράς επιμένουν στην διεξαγωγή ντιμπέητ κυρίως ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Κ. Μητσοτάκη, καταλογίζοντας στην πλευρά της Ν.Δ. ευθύνες για την αναβολή του. Εξάλλου ο Αλ. Τσίπρας έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στον αρχηγό της Ν.Δ. πως επιχειρεί να κρύψει  το πρόγραμμα του αφού δεν απαντά πως θα διασφαλιστούν οι πόροι για τις φοροελαφρύνσεις. “Το πρόγραμμα της Ν.Δ. προϋποθέτει περικοπές στο κοινωνικό κράτος και ασφαλιστικό Πινοσέτ”, σχολιάζουν στο Μαξίμου.

Η αναμονή της Ν.Δ. και ο φόβος της σιγουριάς

Την ίδια στιγμή στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως η κεντρική γραμμή είναι το “αφήστε τον χρόνο να περάσει ως τις κάλπες”. Με κεντρική θέση την μείωση της φορολογίας από το 2020 και μετά, τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να πειστούν οι ευρωπαίοι να μειώσουν τα πλεονάσματα, στη Ν.Δ. επιλέγουν χαμηλούς τόνους και όσο το δυνατόν μετρημένες αντιπαραθέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. σήμερα έθεσε ξεκάθαρο τον πήχη της αυτοδυναμίας λέγοντας μάλιστα ότι εάν δεν διασφαλιστεί αυτό για το κόμμα του στις εκλογές, θα διεξαχθούν εκλογές μέσα στον Αύγουστο εν μέσω αβεβαιότητας και αστάθειας στην οικονομία. Ένα μήνυμα που απευθύνεται στους ψηφοφόρους που θεωρούν δεδομένη την νίκη της Ν.Δ. και πιθανόν να επιλέξουν την… παραλία.

Στο πάζλ της επόμενης ημέρας και το ΚΙΝΑΛ με την Φώφη Γενηματά να ξεκαθαρίζει πως δεν θα “αφήσει την χώρα να πάει στα βράχια” σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της Ν.Δ., ανοίγοντας το ζήτημα της στήριξης του Κ. Μητσοτάκη με ανοχή του ΚΙΝΑΛ./ibna