Βουλγαρία: Αλλαγές στα βιβλία της ιστορίας μετά τη διαμάχη για τις αναφορές στην κομμουνιστική περίοδο

Βουλγαρία: Αλλαγές στα βιβλία της ιστορίας μετά τη διαμάχη για τις αναφορές στην κομμουνιστική περίοδο

Το υπουργείο Παιδείας της Βουλγαρίας διατύπωσε συστάσεις για διορθώσεις στα νέα βιβλία ιστορίας της Α’ Λυκείου μετά από διαμάχη για τη «μεταχείριση» της κομμουνιστικής εποχής της χώρας.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Krassimir Vulchev δήλωσε στις 25 Ιουνίου ότι οι συνιστώμενες αναθεωρήσεις έχουν σταλεί στους εκδότες των βιβλίων ιστορίας που πρόκειται να τεθούν σε χρήση στην αρχή του σχολικού έτους 2019/2020 τον Σεπτέμβριο.

Οι αντιρρήσεις για το κομμάτι της κομμουνιστικής εποχής έχουν εγερθεί από ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους και το μεταρρυθμιστικό κόμμα Δημοκρατικής Βουλγαρίας έχει θέσει το ζήτημα σε δημόσια δήλωσή του. Το Ίδρυμα Ιστορίας και Μνήμης έχει ξεκινήσει μια αναφορά κατά του σημείου που αναφέρεται στην κομμουνιστική εποχή.

Η διαμάχη ανέκυψε, μεταξύ άλλων, από την αναφορά πως ο Todor Zhivkov, ηγέτης της μοκρόχρονης κομμουνιστικής δικτατορίας της Βουλγαρίας, είχε «φροντίσει τον λαό».

Ο Vulchev απάντησε μετά από την κριτική από τους ιστορικούς ότι οι λεπτομέρειες του χαρακτήρα της κομμουνιστικής εποχής παραλείφθηκαν από τα εγχειρίδια και η πληροφόρηση για τα θύματα ήταν αντιφατική.

Είπε ότι από τα όσα είδε από τους ιστορικούς που αντέδρασαν ήταν ότι τα βιβλία περιείχαν «μια ελαχιστοποίηση ορισμένων γεγονότων και έλλειψη έμφασης στα βασικά χαρακτηριστικά της περιόδου».

Ορισμένα από τα κείμενα ήταν «ειλικρινά προκλητικά», πρόσθεσε.

Μόλις γίνουν οι προτεινόμενες αλλαγές, τα βιβλία θα εγκριθούν για χρήση στα σχολεία.

Ο συνασπισμός «Δημοκρατική Βουλγαρία» απέστειλε ανοικτή επιστολή στον Vulchev , ζητώντας μια αντικειμενική μελέτη του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Βουλγαρία. Προειδοποίησε ότι οι θηριωδίες αποτελούν ταμπού στο εκπαιδευτικό σύστημα και επέκρινε την ομαλοποίηση των «εκδοχών της ιστορίας του κομμουνισμού, που συχνά συνορεύουν με την ανειπωτη νοσταλγία για την εποχή».

«Η χειραγωγημένη μνήμη και η επιλεκτική ματιά στο ολοκληρωτικό καθεστώς αποτελούν κίνδυνο για το μέλλον της δημοκρατίας στη Βουλγαρία», ανέφερε η επιστολή.

Η κομμουνιστική κυριαρχία επιβλήθηκε στη Βουλγαρία μετά το τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εισβολής στη χώρα, αφού η Βουλγαρία – μέχρι τώρα σύμμαχος με τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ – άλλαξε πλευρά στα τελευταία στάδια του πολέμου.

Το κομμουνιστικό καθεστώς άρχισε στα πρώτα του χρόνια να εδραιώνει τη διακυβέρνησή του με μια διαδικασία «Λαϊκού Δικαστηρίου», η οποία οδήγησε σε μεγάλο αριθμό θανατικών ποινών για τους πολιτικούς αντιφρονούντες, καθώς και ποινές σε στρατόπεδα φυλάκισης και καταναγκαστικής εργασίας για άλλους. Ο αριθμός των νεκρών στη Βουλγαρία τα πρώτα χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος υπολογίζεται συντηρητικά στους 30.000.

Μετά από δεκαετίες αφοσίωσης στο σοβιετικό καθεστώς, αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές, κακοδιαχείριση και καταστολή, το κομμουνιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας έπεσε ως συνέπεια της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, αφήνοντας μια οικονομία κατασκευασμένη σε σαθρά θεμέλια που με τη σειρά της θα ήταν πολύ εύθραυστη για να αντέξει την κακοδιαχείριση των διαδόχων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας.

Μέχρι σήμερα, η οπτική για τις δεκαετίες της κομμουνιστικής εποχής στη Βουλγαρία είναι βαθιά διαιρεμένες και αντιπροσωπεύουν την ρωγμή ανάμεσα στους πολιτικούς κληρονόμους του κομμουνιστικού κόμματος και εκείνους που ανέτρεψαν το προηγούμενο καθεστώς. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές κάθε χρόνο σε ημερομηνίες «κλειδιά» της ανόδου και της πτώσης της κομμουνιστικής εποχής της Βουλγαρίας, καθώς κάθε χρόνο τα πολιτικά κόμματα εμπορεύονται σημεία της ιστορίας./Ibna