Η Γεννηματά υπονοεί ότι προσφέρει υποστήριξη σε πιθανή κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η Γεννηματά υπονοεί ότι προσφέρει υποστήριξη σε πιθανή κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, φαίνεται ότι αλλάζει τη στάση της απέναντι στη δυνατότητα υποστήριξης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σε περίπτωση που το κόμμα δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία οδηγεί την κούρσα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – πολλές από τις οποίες δίνουν διψήφιο προβάδισμα στο κόμμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές την Τρίτη ότι εάν το κόμμα δεν καταφέρει την αυτοδυναμία, «η χώρα θα οδηγηθεί πίσω στις κάλπες τον Αύγουστο, με απλή αναλογική».

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η διεξαγωγή εκλογών στο πλαίσιο με την απλή αναλογική θα οδηγούσαν σε κατακερματισμό, με πολυκομματική Βουλή, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα πολιτική κρίση. Φοβούνται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΚΙΝΑΛ δεσμεύτηκαν να τροποποιήσουν τον εκλογικό νόμο. Η κ. Γεννηματά δήλωσε σε συνέντευξή της στο OPEN TV ότι το κόμμα της «είναι μια δύναμη της κανονικότητας και δεν θα αφήσει τη χώρα να χτυπήσει τα βράχια».

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, τα σχόλια της κ. Γεννηματά φαίνονται να δείχνουν ότι το ΚΙΝΑΛ προσφέρει υποστήριξη σε μια μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, την πλήρη συνταγματική αναθεώρηση και τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της Ελλάδας για να συμφωνήσουν σε μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ωστόσο, δεν θεωρείται πιθανό ότι η κ. Γεννηματά θα επιδιώξει να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Κυριάκο Mητσοτάκη. Η στρατηγική της κ. Γεννηματά, σύμφωνα με τις αναλύσεις, βασίζεται στις προσπάθειες να σταματήσει η αυξημένη πόλωση και από την προσπάθεια να τεθούν οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ υπό πίεση για να στραφούν στον έναν από τους δύο πρώτους δρομείς.

Στο μεταξύ, μια δημοσκόπηση της εταιρείας Marc που παρουσιάστηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 τη Δευτέρα το βράδυ έδειξε ότι ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ θα προτιμούσε να σχηματισμό κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη./ibna