Η Αλβανία δεν πρέπει να γίνει αποικία ξένων ιδρυμάτων

Η Αλβανία δεν πρέπει να γίνει αποικία ξένων ιδρυμάτων

Η έκκληση του Meta έρχεται εν μέσω αυξανόμενων φημών για πιθανή επιρροή του George Soros στην κυβέρνηση της χώρας. Κάποιοι λένε ότι η επιρροή του Ιδρύματος Soros είναι πολύ υψηλή σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας

Aνακοίνωση

Στις 10 Ιουνίου 2019, ανακάλεσα το διάταγμα αριθ. 10928 της 05.11.2018 «για τον καθορισμό ημερομηνίας εκλογής για τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης», ακυρώνοντας την 30η Ιουνίου 2019 ως ημερομηνία των εκλογών για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στη Δημοκρατία της Αλβανίας.

Αυτή η απόφαση, μεταξύ άλλων, αποσκοπούσε να παράσχει σε όλες τις πλευρές την ευκαιρία να προβληματιστούν και να δημιουργήσουν ένα νέο χώρο διαλόγου, βρίσκοντας μια λύση που θα εξυπηρετούσε το εθνικό συμφέρον και την κοινή ευρωπαϊκή ατζέντα της Αλβανίας.

Ειδικότερα, η πρωτοβουλία αυτή είχε ως στόχο να βοηθήσει τις δημόσιες προσπάθειες του πρωθυπουργού Rama για διάλογο, μετά και την αποστολή επτά μακροσκελών επιστολών προς τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Basha.

Αλλά με τον πιο απογοητευτικό τρόπο, σύμφωνα με τις οδηγίες του, το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα καλώντας όλα τα κρατικά όργανα να μην εφαρμόσουν το διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι το διάταγμα αυτό δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η εφαρμογή του ήταν υποχρεωτική για όλους, συμπεριλαμβανομένου του Αλβανικού Κοινοβουλίου.

Χθες, η εκλογική επιτροπή αποφάνθηκε στο αίτημα ενός πολιτικού κόμματος κατά της απόφασης της CEC (Kεντρική Εκλογική Επιτροπή), εμποδίζοντας την απόσυρση από τις ψεύτικες εκλογές της 30ης Ιουνίου.

Η εκλογική επιτροπή αποφάσισε κατά του αιτήματος του κόμματος να μη συμμετέχει σε αυτές τις φανταστικές εκλογές.

Η απόφαση που ελήφθη χθες από το εκλογικό σώμα αφορά μόνο τη σχέση μεταξύ του αναφέροντος και της σοσιαλιστικής οργάνωσης στην CEC, οι οποίοι αποφάσισαν να συνεχίσουν στην παράνομη διαδικασία της 30ης Ιουνίου.

Αγαπητοί πολίτες,

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά από την εκστρατεία παραπληροφόρησης, σκοπίμως διάχυτη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θεωρεί απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι:

– Σε αυτή τη διαδικασία, η εκλογική επιτροπή δεν μπόρεσε να ελέγξει την εγκυρότητα του διατάγματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, διότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την άσκηση τέτοιων εξουσιών.

– Το θεσμικό όργανο του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν κλήθηκε από αυτό το εκλογικό δικαστήριο ως συμβαλλόμενο μέρος στη διαδικασία εκδίκασης και, ως εκ τούτου, η απόφαση που ελήφθη δεν μπορεί να παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα τόσο στο διάταγμα όσο και στην ακύρωση της ημερομηνίας των εκλογών.

– Σύμφωνα με τα άρθρα 145, 155, 156, 158 του εκλογικού κώδικα και τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η χθεσινή απόφαση της εκλογικής επιτροπής αφορά μόνο τα μέρη αυτής της διαδικασίας και μόνο τα αποφασισθέντα μεταξύ αυτών των δύο μερών: δηλαδή μεταξύ της σοσιαλιστικής οργάνωσης στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και τον πολιτικό σύμμαχο του Σοσιαλιστικού Κόμματος·

– Η χθεσινή απόφαση της εκλογικής επιτροπής είναι ένα διαδικαστικό τρικ για να δικαιολογήσει πολιτικά την παράνομη δραστηριότητα της σοσιαλιστικής οργάνωσης στην CEC και μια απελπισμένη προσπάθεια να κατασκευαστεί μια πράξη προπαγάνδας μέσα και έξω από τη χώρα για να δαιμονοποιήσει έμμεσα την απόφαση του αρχηγού του κράτους. Πρόκειται για μια αποτυχημένη ενέργεια, διότι δεν επηρεάζει την εγκυρότητα του διατάγματος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

– Είναι σαφές ότι αυτή η απόφαση της εκλογικής επιτροπής , ενορχηστρωμένη και προαποφασισμένη καιρό τώρα, έχει ληφθεί υπό τις συνθήκες πίεσης της πλειοψηφίας και πολιτικού εκβιασμού.

Αγαπητοί πολίτες,

Το μόνο που είδε χθες ήταν ένα συνηθισμένο σόου που δεν είχε καμία σχέση με την τάξη και το κράτος δικαίου.

Είμαστε σε μια παράδοξη κατάσταση όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με το Σύνταγμα ακύρωσε με Διάταγμα μια μονοκομματική εκλογική διαδικασία που είχε προγραμματιστεί νωρίτερα για τις 30 Ιουνίου, ενώ η πλειοψηφία και η σοσιαλιστική οργάνωση της CEC, με πλήρη παρανομία, συνεχίζουν το «θέατρο» διεξαγωγής μιας διαδικασίας ψηφοφορίας η οποία νομικά δεν υπάρχει πλέον στη Δημοκρατία της Αλβανίας.

Το διάταγμα του Προέδρου αριθ. 11199, της 10.06.2019, με το οποίο ανακλήθηκε το διάταγμα της 30ής Ιουνίου, ως η ημερομηνία των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ελήφθη σε πλήρη συμμόρφωση με το Σύνταγμα και τις θεμελιώδεις αρχές, ιδίως τον πολιτικό πλουραλισμό.

Ως εκ τούτου, μόνο το Συνταγματικό Δικαστήριο, μόνο αυτό και κανένα άλλο, μπορεί να αποφανθεί για το κύρος του διατάγματος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτή η πράξη είναι σε ισχύ και η εφαρμογή της είναι υποχρεωτική για όλους.

Ο Πρόεδρος καλεί την πλειοψηφία να αποφύγει να βρεθεί βαθύτερα σε αυτή την κατάσταση ανομίας και να σταματήσει τον εκβιασμό της ενάντια σε ανεξάρτητα θεσμικά όργανα, διότι τίποτα και κανείς δεν μπορεί να την δικαιολογήσει.

Εν τω μεταξύ, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθώ να είμαι υπομονετικός, περιμένοντας να προβληματιστούν και να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ευθύνες όχι μόνο στους οπαδούς τους αλλά σε όλους τους πολίτες και Αλβανούς φορολογούμενους και ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας, το οποίο κινδυνεύει.

Επιμένω ότι ο μόνος τρόπος για την επίλυση της κρίσης είναι ο πολιτικός διάλογος και η τήρηση του νόμου από όλους.