Τσίπρας από ΕΛΔΥΚ: Όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα της Κύπρου θα έχει συνέπειες

Τσίπρας από ΕΛΔΥΚ: Όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα της Κύπρου θα έχει συνέπειες

Η «απάντηση» του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στα όσα είχε πει ο Ερντογάν

του Μιχάλη Μιχαήλ

Στην Κύπρο από όπου και βρίσκεται για να παραβρεθεί στην κηδεία του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου) πέρασε τα δικά του μηνύματα και «απάντησε» στα όσα είχε πει νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος επιμένοντας στους προκλητικούς τόνους είχε τονίσει πως ό,τι και να λέει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν.

«Όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει συνέπειες», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους πόρους της.

«Μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου μπορούμε να προχωρήσουμε και όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου θα έχει συνέπειες, ενώ σε κάθε περίπτωση το τίμημα θα είναι σοβαρό, καθώς είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Βρίσκομαι κι εδώ κοντά σας, στο στρατόπεδο σας -στο στρατόπεδό μας- για να σας μεταφέρω τον χαιρετισμό κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, τον χαιρετισμό της πατρίδας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στα μέλη της ΕΛΔΥΚ, στην Κύπρο.

«Να σας βεβαιώσω ότι, παρά τα χρόνια που πέρασαν τίποτε δεν ξεχάστηκε, κανένας δεν ξεχάστηκε, από τους ηρωικούς αγώνες, και τους νεκρούς της ΕΛΔΥΚ στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Η πατρίδα θυμάται και τιμά τα παιδιά της που έπεσαν με το όνομα της Ελλάδας και της Κύπρου στα χείλη τους. Ξέρετε, και πρέπει να ξέρετε, ότι εσείς εκπροσωπείτε τη σταθερή αλληλεγγύη, τη στήριξη, της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον ρόλο της Ελλάδας ως τον πιο σημαντικό πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», είπε σχετικά ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Συνάντηση με Αναστασιάδη

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην ολιγόωρη παραμονή του στην Κύπρο θα έχει συναντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη οπότε και σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητήσουν για τις τουρκικές προκλήσεις και τον κοινό συντονισμό απέναντι σε αυτές.

Ο Κύπριος Πρόεδρος είχε ήδη συνάντηση με τον κ. Κουμουτσάκο ο οποίος εκπροσωπεί την Νέα Δημοκρατία στην κηδεία του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Αν η Τουρκία επιμείνει σε μια διαρκή αντιπαραγωγική και παράνομη ένταση θα πρέπει η ΕΕ να μετακινηθεί από τις λέξεις και τις δηλώσεις στις ενέργειες, και να αποφασίσει μέτρα και κυρώσεις για τη χώρα αυτή, η οποία θα βρει τον Ελληνισμό ενωμένο απέναντί της, υπογράμμισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Είπε επίσης πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ενημέρωσε πλήρως για τις τελευταίες εξελίξεις. «Από πλευράς μας επιβεβαιώσαμε τη διαρκή ακλόνητη στήριξή μας στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς επίσης και τη σύμπτωση των θέσεών μας για την ανάγκη να υπάρξουν ξεκάθαρα αποτρεπτικά μηνύματα  προς την Άγκυρα και σε επίπεδο εθνικό, κυπριακό και ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό», επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Διότι η Άγκυρα με την πολιτική της αυτή δεν αντιστρατεύεται μόνο και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν αρνείται μόνο το διεθνές δίκαιο, αλλά είναι αντίθετη και σε ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης, δηλαδή τα συμφέροντα που είναι άμεσα συνυφασμένα με την ανάγκη της Ευρώπης να διασφαλίσει εναλλακτικές πηγές και οδούς ενέργειας, δηλαδή αντιβαίνει στη στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης», σημείωσε./ibna