Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αλβανία μετά την απόρριψη του προεδρικού διατάγματος από το Εκλογικό Κολλέγιο

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αλβανία μετά την απόρριψη του προεδρικού διατάγματος από το Εκλογικό Κολλέγιο

Η πολιτική κρίση στην Αλβανία, η οποία διαρκεί τους τελευταίους πέντε μήνες, έχει βαθύνει ακόμη περισσότερο, καθώς το ανώτατο θεσμικό όργανο εκλογών της χώρας, το Εκλογικό Κολλέγιο, έβγαλε τη Δευτέρα απόφαση κατά του διατάγματος του προέδρου Meta να ακυρώσει τις τοπικές εκλογές, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο 30.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο πρόεδρος δε μπορεί να ακυρώσει την ημερομηνία των εκλογών χωρίς να ανακοινώσει άλλη ημερομηνία εκλογών.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις. Χθες το βράδυ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Lulzim Basha εξέδωσε μια συνέντευξη τύπου, λέγοντας ότι ανέμενε την ανακοίνωση αυτής της απόφασης και ότι «το εκλογικό σώμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα εργαλείο στα χέρια του πρωθυπουργού Rama για να νομιμοποιήσει τις ψευδείς εκλογές της 30ης Ιουνίου» .

Ο επικεφαλής του κράτους, Ilir Meta, παρέδωσε επίσης σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι «η απόφαση του Εκλογικού Κολλεγίου έχει παρθεί υπό πίεση». Σύμφωνα με τον ίδιο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας είναι το μόνο που μπορεί να αποφασίσει για την απόφασή του.

Τη Δευτέρα ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Phillip Reeker, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου, ενώ ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Enzo Moavero Milanesi, δήλωσε ότι όλες οι πράξεις βίας πρέπει να αποφευχθούν κατά την ημερομηνία των εκλογών.

Η πολιτική κρίση στη χώρα ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες, όταν η αντιπολίτευση βγήκε στους δρόμους απαιτώντας τη διεξαγωγή νέων εθνικών εκλογών. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Edi Rama για διαφθορά και εκλογική απάτη στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2017. Η κρίση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο όταν η αντιπολίτευση αποφάσισε να μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο και πριν από λίγο καιρό η γερμανική εφημερίδα Bild διέρρευσε αρκετές συνομιλίες που περιελάμβαναν ανώτερους σοσιαλιστές αξιωματούχους που φέρεται ότι συζητούσαν θέματα αγοράς ψήφων στο τηλέφωνο./ibna