Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας: Απόφαση μέχρι τα τέλη Ιουλίου για τις περικοπές των κρατικών επιδοτήσεων για τα πολιτικά κόμματα

Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας: Απόφαση μέχρι τα τέλη Ιουλίου για τις περικοπές των κρατικών επιδοτήσεων για τα πολιτικά κόμματα

Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα ληφθεί απόφαση για το πόσο θα μειωθούν οι κρατικές επιδοτήσεις για τα πολιτικά κόμματα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boiko Borissov στις 25 Ιουνίου, μετά από συνάντηση του συμβουλίου του συνασπισμού των εταίρων της κυβερνώσας πλειοψηφίας.

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε την πρώτη ανάγνωση ενός νομοσχεδίου για τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων για τα κόμματα και τους συνασπισμούς που έλαβαν περισσότερο από το ένα τοις εκατό των ψήφων στις πιο πρόσφατες εκλογές από 11 λέβα (περίπου 5,50 ευρώ) σε ένα λέβα, αλλά η δεύτερη ανάγνωση που είχε προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου αναβλήθηκε.

Αυτό έγινε λόγο της στάσεως του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, το οποίο άλλαξε τη θέση του επί του θέματος, και από εκεί που πρότεινε την περικοπή των επιδοτήσεων στο μηδέν, τώρα ζητάει τη διατήρηση των επιδοτήσεων στα 11 λέβα ανά έγκυρη ψηφοφορία.

Ο Borissov, μιλώντας μετά από συνομιλίες με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πατριωτών Krassimir Karakachanov και Valeri Simeonov, καθώς και με τον αναπληρωτή ηγέτη του τρίτου κόμματος των Ηνωμένων Πατριωτών, Dessislav Chukulov, δήλωσε ότι θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις στο Κοινοβούλιο σχετικά με το θέμα.

Ο πρωθυπουργός και ηγέτης του GERB δήλωσε ότι το κόμμα του παρέμεινε σταθερά υπέρ μιας επιδότησης ενός λέβα ανά έγκυρη ψηφοφορία στις πιο πρόσφατες εκλογές.

Ο Borissov απάντησε επίσης στις απαιτήσεις του MRF σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα, λέγοντας ότι η συμφωνία του κυβερνώντος συνασπισμού ήταν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία κατά τη διάρκεια της θητείας του, «έτσι δεν θα συζητήσουμε πια γι’ αυτό το θέμα».

Τα κόμματα των Ηνωμένων Πατριωτών υποστήριξαν την πρώτη ανάγνωση των περικοπών στις κρατικές επιδοτήσεις, αλλά ζήτησαν την τελειοποίηση των κειμένων πριν από την τελική ψηφοφορία.

Ο Simeonov δήλωσε στις 25 Ιουνίου ότι η απόφαση για τις επιδοτήσεις ήταν βραδεία και έπρεπε να αναβληθεί.

«Θα επιδιώξουμε μια λογική λύση, με τη βοήθεια του θεού, συλλογικά. Φυσικά, είναι επίσης πιθανό να μην επιτευχθεί μια κοινή λύση, αλλά θα προσπαθήσουμε. Οι αποφάσεις σε κάθε ένα από τα κόμματα ήταν πολύ πρόωρες και νομίζω ότι χρειάζεται ένας ευρύτερος διάλογος και διαβούλευση», ανέφερε ο Simeonov.

Το βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης περιέγραψε την περικοπή στις επιδοτήσεις ως «το θάνατο της πολυκομματικής δημοκρατίας στη Βουλγαρία» και δήλωσε νωρίτερα ότι ξεκίνησε όλες τις διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των κομμάτων για το θέμα. Το GERB αρνήθηκε την πρόσκληση, λέγοντας ότι συμφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης και έτσι το μοναδικό κόμμα που δέχτηκε την προσφορά του BSP για συνομιλίες ήταν το MRF./ibna