Η Κύπρος αποχαιρετά τον Δημήτρη Χριστόφια

Η Κύπρος αποχαιρετά τον Δημήτρη Χριστόφια

Συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη λίγο πριν την κηδεία του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Σε κλίμα πένθους η Κύπρος αποχαιρετά τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος έφυγε από τη ζωή την προηγούμενη εβδομάδα. Στην Κύπρο αναμένεται πλήθος πολιτικών προσωπικοτήτων από όλη την Ευρώπη, ενώ η κηδεία είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα. Ανάμεσά τους είναι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα έχει μια σύντομη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη λίγο πριν την κηδεία, όπως και με τον κ. Κουμουτσάκο ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη Νέα Δημοκρατία. Πολυπληθής θα είναι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Κουτσούμπα ενώ και εκ μέρους της Αριστεράς της ΕΕ αλλά και χωρών μελών αναμένονται στην Κύπρο αντιπρόσωποι.

Ο απλός λαός αποχαιρετά τον Δημήτρη

Η σωρός του πρώην Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει τεθεί από χθες σε λαϊκό προσκύνημα ενώ βιβλία συλλυπητηρίων έχουν ανοίξει τόσο στο ΑΚΕΛ όσο και στο Προεδρικό. Χιλιάδες ο απλός κόσμος που πήγε μέχρι το οίκημα της ΠΕΟ για να αποχαιρετήσει το δικό του Δημήτρη, το φίλο, τον πρόσφυγα από το Δίκωμο που παρέμεινε βαθιά ανθρώπινος παρά το ότι είχε κατακτήσει όλες τις πολιτειακές βαθμίδες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό άλλωστε το στοιχείο, ο ανθρωπισμός που πάντα τον διέκρινε, ήταν και αυτό που σημείωσαν όλα σχεδόν τα κυπριακά πολιτικά κόμματα κατά τις σύντομες ανακοινώσεις συλλυπητηρίων που εξέδωσαν. Γύρω από τη σορό του Δημήτρη Χριστόφια έχει τοποθετηθεί τιμητική φρουρά από στελέχη του ΑΚΕΛ, η οποία εναλλάσσεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επάνω στο φέρετρο, που είναι καλυμμένο με τη σημαία της Κύπρου και του ΑΚΕΛ, έχουν τοποθετηθεί μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις που είχε λάβει ο ηγέτης της Αριστεράς, πρώην Πρόεδρος της Βουλής και τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στον χώρο του οικήματος έχουν τοποθετηθεί ελιές, οι οποίες συμβολίζουν την Κύπρο και την ειρήνη. Ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Mehmet Ali Talat θα παραστεί στην κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ παρόντες θα είναι κι άλλοι τ/κ πολιτικοί και αρχηγοί κομμάτων. Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Tufan Erhuman θα είναι επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματός του που θα παραστεί στην εξόδιο ακολουθία στην εκκλησία, ενώ παρόντες θα είναι και ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Cemal Özyiğit, ο πρόεδρος του ΚΕΚ, Izet Iztzian και ο γραμματέας του ΚΝΚ, Murat Kanatli./ibna