Ανυπομονεί να αναλάβει καθήκοντα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυάτειρας και Μεγάλης Βρετανίας

Ανυπομονεί να αναλάβει καθήκοντα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυάτειρας και Μεγάλης Βρετανίας

Ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Θυάτειρας και Μεγάλης Βρετανίας, Νικήτας, δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει όποιες προκλήσεις μπορεί να ανακύψουν όταν αναλάβει επίσημα τα νέα του καθήκοντα και να αναζωογονήσει την Αρχιεπισκοπή με νέες ιδέες και ενέργειες.

Ο 64χρονος κληρικός που γεννήθηκε στο Tampa εκλέχθηκε ομόφωνα στη θέση με έδρα το Λονδίνο από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μέχρι τότε ήταν Μητροπολίτης των Δαρδανελίων, με έδρα τις ΗΠΑ.

«Εξεπλάγην όταν έλαβα την κλήση στις 2πμ από τον ίδιο τον Πατριάρχη, λέγοντάς μου να ξυπνήσω επειδή είχα επιλεγεί», αποκάλυψε.

Κατά τη διάρκεια μιας πρώτης επίσκεψης στην βρετανική πρωτεύουσα πριν από την “ενθρόνιση” του στις 27 Ιουλίου, παραδέχτηκε ότι δεν έχει σαφή εικόνα της ελληνικής και ελληνοκυπριακής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου ή του Λονδίνου.

«Κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του. Στόχος μου είναι να έχω μια πολύ καλή συνεργασία με το προσωπικό της Αρχιεπισκοπής, τους κληρικούς και όλα τα μέλη της κοινότητάς μας», είπε σε μια συνάντηση δημοσιογράφων, στους οποίους περιέγραψε τα αρχικά σχέδια και σκέψεις του.

Εκτός από την καθιέρωση καλής σχέσης και συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στα νέα του καθήκοντα, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νικήτας είπε στον Οργανισμό ότι θα ήθελε να προσπαθήσει να φέρει περισσότερους νέους ανθρώπους στις ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε Κυριακή. «Θέλω να μάθω πού βρίσκονται τα ελληνικά καφέ και τα εστιατόρια, ώστε να μπορώ να μιλήσω άμεσα μαζί τους. Η νεολαία δεν είναι το μέλλον της Εκκλησίας, είναι το παρόν».

Αναφέρθηκε επίσης σε σχέδια για τη διατήρηση και ενίσχυση των ελληνικών σχολείων της κοινότητας, καθώς και για τη δημιουργία θρησκευτικής εκπαίδευσης ενηλίκων «ώστε οι πιστοί να ξέρουν πραγματικά σε τι να πιστεύουν».

Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας πρόσθεσε ότι η Αρχιεπισκοπή θα μπορούσε να κάνει ακόμα και διαφορά στην καθημερινή επαγγελματική ζωή της διασποράς, συνδέοντας επιχειρήσεις με αποφοίτους από την Ελλάδα και την Κύπρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω μιας «εκδήλωσης εργασίας».

Επιπλέον, θα ήθελε να δημιουργήσει ένα «γραφείο κοινωνικής δικαιοσύνης» το οποίο να διευθύνει η Αρχιεπισκοπή, που θα ασχολείται με παγκόσμια ζητήματα όπως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η σύγχρονη δουλεία ή η εμπορία ανθρώπων.

Μίλησε επίσης για την “ευγνωμοσύνη” του στον προκάτοχό του Αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο, ο οποίος στα 91 και μετά από 31 χρόνια αρχιεπισκοπικών καθηκόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία παραιτήθηκε λόγω προβλημάτων υγείας./ibna