Το Βελιγράδι δεν είναι αυτό που στέκεται εμπόδιο στο διάλογο, λέει ο Dacic

Το Βελιγράδι δεν είναι αυτό που στέκεται εμπόδιο στο διάλογο, λέει ο Dacic

Ήταν γνωστό ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Emanuel Macron θα ακύρωνε τη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στο Παρίσι αν η Πρίστινα δεν καταργούσε τους τελωνειακούς δασμούς επί των προϊόντων από τη Σερβία και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ivica Dacic, προσθέτοντας ότι οι προσδοκίες ότι η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί ήταν πολύ υψηλές.

Στη συνέντευξη τύπου με το Νορβηγό ομόλογό του Ine Eriksen Soreide, ο Dacic ρωτήθηκε αν η ακύρωση της συνόδου θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ήττα. «Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci ήταν εκείνος που υπέστη τη μεγαλύτερη ήττα». Ο Thaci είπε ότι “το Κοσσυφοπέδιο νικήθηκε”, ισχυρίστηκε ο Dacic. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Thaci ανέφερε ότι το Κοσσυφοπέδιο χαρακτηρίστηκε ως «ο λόγος για την ακύρωση της συνόδου κορυφής».

«Ήταν μια ευκαιρία να συνεχιστεί ο διάλογος», δήλωσε ο Dacic, προσθέτοντας ότι η Σερβία δεν ήταν το εμπόδιο.

«Απλώς ζητάμε τα μέτρα που εμποδίζουν τον διάλογο… να καταργηθούν πριν από τη συνέχιση του διαλόγου”, είπε αναφορικά με τον τελωνειακό φόρο. Η εισαγωγή του τελωνειακού φόρου ήταν πολιτικό και όχι οικονομικό μέτρο».

Όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει ισχυρισμούς ότι “ακούγεται από στόματα αξιωματούχων των ΗΠΑ ότι οι Αλβανοί κρύβουν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον των Σέρβων”, ο Dacic ισχυρίστηκε ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι λένε το ίδιο. Αυτό όμως αποτελεί παρελθόν, δήλωσε ο Dacic.

«Αυτό που έχει καίρια σημασία για μας είναι να καταλήξουμε σε μια συμβιβαστική λύση που δεν θα επιβληθεί», κατέληξε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η απαίτηση από το Βελιγράδι να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι  συμβιβασμός.

“Κατά της επιδείνωσης των σχέσεων με το Μαυροβούνιο”

«Η Σερβία είναι εντελώς αντίθετη με την επιδείνωση των σχέσεων με το Μαυροβούνιο καθώς και με την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Μαυροβουνίου και του Σερβικού λαού», δήλωσε ο Dacic.

Τόνισε δε ότι οι Σέρβοι που ζουν στο Μαυροβούνιο δεν είναι “εισαγόμενοι”. «Ζουν εδώ και αιώνες στο Μαυροβούνιο και, σύμφωνα με την απογραφή, αποτελούν το 30% του πληθυσμού. Αναμένουμε ότι το Μαυροβούνιο θα λάβει υπόψη τόσο αυτό το γεγονός όσο και τα δικαιώματα των Σέρβων που ζουν εκεί»./ibna