Πώς προκύπτει το “πράσινο” ενδιαφέρον της Πολωνίας για τα Δυτικά Βαλκάνια;

Πώς προκύπτει το “πράσινο” ενδιαφέρον της Πολωνίας για τα Δυτικά Βαλκάνια;

Το ενδιαφέρον και την πρόθεση ενεργειακών ομίλων από την Πολωνία να προχωρήσουν σε επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες φιλοδοξούν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, έκανε γνωστό η υπουργός Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας της Πολωνίας, Jadwiga Emilewicz (φωτο).

Η Βαρσοβία έχει εκφράσει ανοιχτά από την πρώτη στιγμή την βούληση της να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικότερα της Σερβίας, η οποία αποτελεί τον πιο σημαντικό εμπορικό της εταίρο στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ακολουθεί η Βόρεια Μακεδονία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό μάλιστα η Πολωνία αναμένεται να φιλοξενήσει τον Ιούλιο την επόμενη σύνοδο κορυφής για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με αντικείμενο τις επενδύσεις.

Αναφερόμενη πιο συγκεκριμένα στην προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η Jadwiga Emilewicz σημείωσε ότι “αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στις αλλαγές που μπορούν να γίνουν στα Βαλκάνια”.

Οι κρατικές επιχειρήσεις της Πολωνίας, όπως διευκρίνισε η ίδια, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας μπορούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις στους τομείς της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

“Γνωρίζουμε ότι αυτή η περιοχή προσφέρει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας” συμπλήρωσε τέλος η υπουργός Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας της Πολωνίας.

Σημειώνεται ότι η κρατική πολωνική εταιρεία Tauron ανακοίνωσε τον Μάιο ότι σκοπεύει να αντικαταστήσει τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα με υποδομές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσα στην επόμενη δεκαετία προκειμένου να συμμορφωθεί και να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες όσον αφορά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Υπενθυμίζεται ότι οι άλλοι τρεις κρατικοί ενεργειακοί όμιλοι της χώρας είναι οι PGE, Enea και Energa.

Σύμφωνα με την υπουργό Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας της Πολωνίας, Jadwiga Emilewicz, η Πολωνία μπορεί να προσφέρει την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει και διαθέτει στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες θα πρέπει να κινηθούν εξίσου προς την ίδια κατεύθυνση με την Πολωνία, προς την σταδιακή απεξάρτηση δηλαδή από τον άνθρακα.

Η σύνοδος του Ιουλίου αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθότι αναμένεται να παρευρεθούν εκτός από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των χωρών της περιοχής των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας./ibna