Bissel: Το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο Σεράγεβο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Β-Ε

Bissel: Το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο Σεράγεβο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Β-Ε

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ στο Σεράγεβο, ταξίαρχος Marti Bissel, δήλωσε σε συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ φέρνει πιο αποτελεσματική άμυνα με έναν προσιτό τρόπο και μόνο τα μέλη απολαμβάνουν τα οφέλη της συλλογικής άμυνας. Πρόσθεσε ότι, από την άποψη αυτή, η ασφάλεια είναι το θεμέλιο της ευημερίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο απέχει η Β-Ε από την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η παρεμπόδιση της αποστολής του πρώτου ετήσιου εθνικού προγράμματος, είπε ότι η πορεία προς την ένταξη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και είναι διαφορετική για κάθε χώρα.

«Το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο Σεράγεβο παρέχει βοήθεια στη Β-Ε από το 2004, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε ήδη μια εξαιρετική σχέση. Η συνεισφορά της Β-Ε στην κοινή ασφάλεια είναι γνωστή και η χώρα έχει επιδείξει σαφή δέσμευση για τον περιφερειακό διάλογο και συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής στην αποστολή στο Αφγανιστάν και της συμβολής της στην καταπολέμηση του ISIS. Όλα αυτά είναι σημαντικά για την πρόοδο της Β-Ε», δήλωσε η Bissel.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν πρόσφατα στο να αποδεχθούν την υποβολή του πρώτου Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος (ANP) της Β-Ε.

«Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να βοηθήσει τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη να εμβαθύνει τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ. Η Β-Ε, σε διαβούλευση με το ΝΑΤΟ, είναι ο αρχιτέκτονας αυτού του σχεδίου. Το ANP θα καθορίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα αναλάβει η Β-Ε για να επιτύχει μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες της. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα προετοίμαζαν επίσης τη χώρα για ενδεχόμενη ένταξη στη Συμμαχία αν ήταν μια απόφαση σε μια δεδομένη στιγμή. Στην περιοχή, η διάρκεια αυτής της διαδικασίας ήταν πολύ διαφορετική. Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας με την οποία η χώρα πραγματοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», τόνισε.

Ερωτηθείσα εάν η ξένη επιρροή θα εμποδίσει τη Β-Ε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά την αποτυχία της με το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία, η Bissel σημείωσε ότι κάθε χώρα αντιμετωπίζει πάντα κάποιες επιλογές και βάζει διάφορες εναλλακτικές στο τραπέζι.

«Μπορεί να είναι για στρατιωτικούς, οικονομικούς ή πολιτικούς λόγους. Για δεκαετίες, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη επέλεξε την πορεία της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης. Είναι η κατεύθυνση με την οποία οι άνθρωποι αυτής της χώρας αποφάσισαν να πάνε και θα τους υποστηρίξουμε σε αυτή την επιλογή. Οι πολίτες της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης γνωρίζουν πολύ καλά ποια πορεία προσφέρει το καλύτερο δυνατό μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους. Ανυπομονούμε να τους βοηθήσουμε σε αυτόν τον δρόμο», επεσήμανε η Bissel.

Παράλληλα, δήλωσε ότι «η Β-Ε είναι μια όμορφη χώρα με πολλές δυνατότητες».

«Ωστόσο, αυτό η δυναμική δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρις ότου η Β-Ε θα βρει έναν τρόπο να επικεντρωθεί στο μέλλον και να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους πολίτες της να παραμείνουν στη χώρα. Το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο Σεράγεβο είναι έτοιμο να βοηθήσει τη Β-Ε και προσβλέπουμε στη συνεχή συνεργασία μας», κατέληξε η Bissel./ibna