Τσίπρας: Ο γείτονάς μας πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια για την έναρξη της διαδικασίας προσχώρησης

Τσίπρας: Ο γείτονάς μας πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια για την έναρξη της διαδικασίας προσχώρησης

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η καθυστέρηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας οφείλεται στην αδυναμία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής να δώσει το πράσινο φως “λόγω των καλοκαιρινών διακοπών”.

“Η καθυστέρηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας της χώρας να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως οφείλεται σε  διαδικαστικούς λόγους”, λέει ο πρωθυπουργός.

“Απ’ όσο μπορώ να διακρίνω, η θέση των ηγετών της ΕΕ ήταν ότι η διαδικασία ένταξης θα ξεκινούσε το 2019, πιθανότατα τον Οκτώβριο, επειδή ο γείτονάς μας πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια και μεταρρυθμίσεις. Φυσικά, η έναρξη της διαδικασίας προσχώρησης δεν σημαίνει ένταξη. Υπάρχει ένας μακρύς δρόμος μπροστά, πολλές μεταρρυθμίσεις και πολλά κεφάλαια να ανοίξουμε”, λέει ο Τσίπρας.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέει ότι η διευθέτηση της διαφωνίας περί του ονόματος έχει αυξήσει την αξιοπιστία της Ελλάδας, εκφράζοντας τη διαβεβαίωση ότι «ακόμη και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης που ήταν κατά της συμφωνίας αρχίζει τώρα να συνειδητοποιεί τη σημασία της για τα εθνικά μας συμφέροντα», υποστηρίζοντας αυτό το επιχείρημα με το γεγονός ότι ο εναέριος χώρος της Βόρειας Μακεδονίας επί του παρόντος δεν εποπτεύεται από τα τουρκικά αεροσκάφη F16.

“Πιστεύω ότι όλοι όσοι αντιτίθενται στη συμφωνία και μάλιστα μας καλούν προδότες βλέπουν τώρα τη σημασία της για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Τώρα έχουμε έναν φίλο της χώρας στα βόρεια σύνορά μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι εκεί για να την υποστηρίξουν”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός./ibna