“Ναυάγιο” για το τηλεοπτικό ντιμπέητ των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα

“Ναυάγιο” για το τηλεοπτικό ντιμπέητ των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα

Χωρίς τηλεοπτικό ντιμπέητ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών θα διεξαχθεί τελικά η προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα αφού οι διαπραγματεύσεις στην διακομματική επιτροπή “ναυάγησαν”, όπως φαίνεται οριστικά.

Η αρχική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων αφορούσε την 1η Ιουλίου. Εξαιτίας όμως της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 30 Ιουνίου στην οποία θα συμμετάσχει ο Αλ. Τσίπρας, η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ζήτημα μεταφοράς σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία καθώς η συνεδρίαση για την επιλογή των επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Οργάνων προβλέπεται μαραθώνια.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν κατέστη δυνατό με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιρρίπτει ευθύνες στη Ν.Δ. κάνοντας λόγο για προσχήματα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να αποφύγει την προγραμματική αντιπαράθεση. Ο εκπρόσωπος του κόμματος της Αριστεράς, άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε συμπαιγνία μεταξύ Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ για να μην βρεθεί κοινώς αποδεκτή ημερομηνία.

Σε μια προσπάθεια να μην αναβληθεί οριστικά η τηλεμαχία, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε διαθέσιμος για το βράδυ της 1ης Ιουλίου “ακόμη κι αν χρειαστεί να μεταφερθεί κατευθείαν από το αεροπλάνο στο στούντιο”, όπως τόνισε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Για ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει η Ν.Δ. αλλά και το ΚΙΝΑΛ που κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα ότι δεν επιθυμεί συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η “μάχη” για τη μεσαία τάξη

Ωστόσο για το κόμμα του Αλ. Τσίπρα αλλά και για τον ίδιο, κεντρικός στόχος παραμένει η ανάδειξη με σαφήνεια των προγραμματικών προτάσεων και διαφορών με την Ν.Δ. Για αυτό τον λόγο η προεκλογική καμπάνια του κόμματος της Αριστεράς επικεντρώνεται σε θεματικές και στοχευμένες παρεμβάσεις, ομιλίες και εκδηλώσεις.

Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Μόλις χθες από την δημόσια τηλεόραση μάλιστα υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει την ρύθμιση των 120 δόσεων και για τις επιχειρήσεις. Θέμα που θα το βάλει στο τραπέζι του διαλόγου και αν υπάρξει συμφωνία, είναι έτοιμος, όπως είπε,  να την υλοποιήσει ακόμη και με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.  “Εάν υπάρχει διαφωνία να μας εξηγήσουν γιατί διαφωνούν”, τόνισε ρίχνοντας το γάντι στον Κ. Μητσοτάκη.

Την ίδια στιγμή, μαίνεται ο… αγώνας για την μεσαία τάξη. Σκληρή κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στην οποία ανέφερε πως δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις φόρων το 2019- εκτός από την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κάτι που όπως τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ήδη υλοποιείται- αλλά σε βάθος τετραετίας  με προϋπόθεση την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τη συνεννόηση με τους θεσμούς.

“Ακαθόριστες δεσμεύσεις για φοροαπαλλαγές αλλά ισχυρές διαβεβαιώσεις λιτότητας”, σχολίασε η Έ. Αχτσιόγλου, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας τις ρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει από την κυβέρνηση στον ΦΠΑ αλλά και τις προγραμματικές δεσμεύσεις για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις στην μεσαία τάξη./ibna