Άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας έναντι του SYRIZA δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις

Άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας έναντι του SYRIZA δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις

Δύο ακόμη δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας είναι προ των πυλών μιας ευρείας εκλογικής νίκης στις 7 Ιουλίου.

Μετά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων των Pulse και Alco, οι οποίες παρουσίασαν τη συντηρητική παράταξη να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 8 και 9,2 μονάδες αντίστοιχα, οι δημοσκοπήσεις της Metron Analysis και της ProRata έδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στο σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της Metron Analysis, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, διαπίστωσε ότι η Νέα Δημοκρατία οδηγεί επί του παρόντος την κούρσα των εκλογών με 9 μονάδες έναντι του SYRIZA, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει 38,5% και το κυβερνών κόμμα 29,5% μετά την αναγωγή των έγκυρων ψήφων.

Στην τρίτη θέση, σύμφωνα με την έρευνα, βρίσκεται το Κίνημα για την Αλλαγή που παίρνει το 8%, ακολουθούμενο από το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 5,2% και τη Χρυσή Αυγή στο 3,5%. Το κόμμα Ελληνική Λύση ακολουθεί με 2,8%, με το κόμμα της Ένωσης Κεντρικών να παίρνει 2,5% και το κόμμα DiEM25 του Γιάννη Βαρουφάκη επίσης 2,5%.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να κερδίσει μια πλειοψηφία που να κυμαίνεται από 155 έως 164 βουλευτές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγει 82-87 Βουλευτές, ακολουθούμενος από το Κίνημα για την Αλλαγή με 22-24 Βουλευτές, το Κομμουνιστικό Κόμμα με 14-16 Βουλευτές και τη Χρυσή Αυγή με 10- 11 βουλευτές. Σε περίπτωση που κάποιο από τα τρία κόμματα που βρίσκονται κοντά στο κατώτατο όριο του 3% κερδίσει την είσοδό του στο κοινοβούλιο, θα πάρει μέχρι 8 έδρες στη Βουλή.

Επιπλέον, το 82% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει με μικρή ή μεγάλη διαφορά, ενώ μόνο το 7% πιστεύει ότι το SYRIZA θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία, με οποιαδήποτε διαφορά, μικρή ή μεγάλη. Συνολικά το 67% δήλωσε ότι οι πρόωρες εκλογές ήταν «μια θετική εξέλιξη για τη χώρα», με το 23% να τη βλέπει ως «αρνητική». Συγκεκριμένα, το 51% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επιθυμούν μια κυβέρνηση συνασπισμού, με το 44% να τάσσεται υπέρ του ενδεχομένου σχηματισμού αυτόνομης κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, η δημοσκόπηση της ProRata για την πύλη ειδήσεων NewPost.gr έδειξε τη Νέα Δημοκρατία στο 35%, με το ΣΥΡΙΖΑ στο 24%. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε το Σάββατο δείχνει προς μία Βουλή έξη κομμάτων, ενδεχόμενο το οποίο θα παράσχει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ευκαιρία να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση.

Η δημοσκόπηση τοποθετεί το Κίνημα για την Αλλαγή στο 6,5%, ακολουθούμενο από το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 4,5%, τη Χρυσή Αυγή στο 3,5% και στο DiEM25 στο 3%.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 39% των ερωτηθέντων θα αισθανόταν «ελπιδοφόρα» εάν η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές, με το 21% να δηλώνουν «αδιάφοροι» ως προς το αποτέλεσμα και το 19% να δηλώνει ότι μια νίκη του κόμματος την αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ήταν «απογοητευτική»./ibna