Στρατηγική ήττα για τον Erdogan. O Imamoglu κέρδισε την Κωνσταντινούπολη

Στρατηγική ήττα για τον Erdogan. O Imamoglu κέρδισε την Κωνσταντινούπολη

Με ξεκάθαρη νίκη ο  49χρονος Ekrem Imamoglu είναι ο νικητής των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης νίκησε με διαφορά περίπου 773.000 ψήφων  έναντι του αντιπάλου του Binali Yildirim που τον στήριζαν το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ( AKP) και το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP). «Τις εκλογές αυτές δεν τις κερδίσαμε εμείς, αλλά κέρδισε η Κωνσταντινούπολη και όλη η Τουρκία» δήλωσε ο Imamoglu στις δηλώσεις του αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Με καταμετρημένο το 99% των ψηφοδελτίων ο Imamoglu έλαβε το 54% των ψήφων έναντι του 45% του Yildirim.

Ο υποψήφιος της κυβέρνησης Binali Yildirim δυο ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών παραδέχθηκε την ήττα του και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον αντίπαλο του. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».

«Εύχομαι ο φίλος μας Ekrem Imamoglu να προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στην Κωνσταντινούπολη. Θα προσπαθήσουμε να τον βοηθήσουμε όπως μπορούμε στο έργο του. Εύχομαι η απόφαση των Κωνσταντινουπολιτών να αποδειχθεί ευεργετική για τα επόμενα 5 χρόνια», τόνισε.

Ο Imamoglu ανέφερε πως «ο κόσμος έστειλε τον λογαριασμό σε όσους προσπαθούσαν να κρύψουν την αλήθεια και εμπόδισαν να αναλάβουμε την εξουσία». Ο ίδιος έστειλε μήνυμα συνεργασίας στον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan και τόνισε πως «είμαι έτοιμος να συνεργαστούμε για να επιλύσουμε τα ζητήματα της πόλης και περιμένω να σας επισκεφθώ σύντομα».

Οι Τούρκοι στήριξαν τον «αδικημένο»

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως βασικός παράγοντας της μεγάλης αυτής διαφοράς είναι πως με την ακύρωση του αποτελέσματος των εκλογών της 31ης Μαρτίου ο Imamoglu έγινε «θύμα» και ο τουρκικός λαός πάντα στηρίζει τον αδικημένο. Όπως ακριβώς είχε κάνει πολλές φορές με τον Erdogan όταν οι στρατηγοί του απαγόρευαν την πολιτική δράση αλλά ο ίδιος ανέβαζε συνέχεια τα ποσοστά του. Παράλληλα η επίθεση εναντίον του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για την καταγωγή του και οι κατηγορίες πως είναι «Πόντιος» φέρεται να έφερε και ψήφους των κατοίκων της Πόλης που έχουν καταγωγή από τις πόλεις της Μαύρης Θάλασσας.

Ο πολιτικός αναλυτής  της εφημερίδας Sozcu Deniz Zeirek,  αναφέρει πως «οι ψηφοφόροι του AKP δεν πήγαν στις κάλπες και τιμώρησαν το κόμμα καθώς εκτός από την Κωνσταντινούπολη και το θέμα της οικονομίας έπαιξε ρόλο. Ο λαός επίσης δεν χώνεψε την παρέμβαση που έγινε στην επιλογή του και περίπου 500.000 ψηφοφόροι απομακρύνθηκαν από τον Binali Yildirim»

Σε αναμονή για πολιτικές εξελίξεις

Η συντριβή στην Κωνσταντινούπολη ενδέχεται να φέρει πολλές εξελίξεις εντός του ΑKP. Το κυβερνών κόμμα έχασε το «κάστρο» του το οποίο το ισλαμικό κίνημα είχε υπό τον έλεγχο του από το 1994 όταν είχε εκλεγεί ως δήμαρχος ο Erdogan. Η πόλη των 18 εκατομμυρίων κατοίκων και των 10.5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων  καθορίζει πάντα  τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Η κατάσταση στο AKP είναι χειρότερη καθώς παρατηρούν πως στις δημοτικές εκλογές έχαναν την Άγκυρα, την Αττάλεια, τη Σμύρνη και τώρα την Κωνσταντινούπολη . Αυτές οι πόλεις παράγουν το 55% του πλούτου της Τουρκίας και μένουν σχεδόν 28 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας .

Στην Άγκυρα σχολιάζουν πως η μεγάλη νίκη του Imamoglu ενδέχεται να ερμηνευθεί ως η αρχή της παρακμής για το AKP

Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπως ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

Μικρή η πιθανότητα της  διεξαγωγή των εθνικών εκλογών άμεσα όμως κανένας δεν αποκλείει να διεξαχθούν  νωρίτερα από το 2023. Στην Τουρκία και πριν τις εκλογές κυκλοφορούσαν πληροφορίες για ένα νέο κόμμα που προσπαθούν να ιδρύσουν οι πρώην συνεργάτες του Erdogan όπως ο πρώην πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu και πρώην πρόεδρος της χώρας Abdullah Gul.

Τo Ανώτατο  Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) είχε κηρύξει  άκυρες τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη που είχαν διεξαχθεί την 31η Μαρτίου, όπως είχε ζητήσει το ΑΚP,  κι έδωσε εντολή να επαναληφθούν με την δικαιολογία κάποιων παρατυπιών. . Ο Ekrem Imamoglu αναγκάστηκε τότε να εγκαταλείψει τη θέση του, ύστερα από μόλις 18 ημέρες δημαρχίας.

Ο τούρκος πρόεδρος τις επόμενες ημέρες έχει να αντιμετωπίσει το θέμα στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας όμως παράλληλα να καθορίσει και το μέλλον της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Στις 28 Ιουνίου θα συναντηθεί με τον Donald Trump στα πλαίσια της συνόδου των G-20  για να βρει έναν τρόπο συνεργασίας με τις ΗΠΑ που απειλούν την Άγκυρα με κυρώσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί  για να βρει τρόπο να παραλάβει η Τουρκία τα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 και παράλληλα να παραλάβει και τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς S-400 που υποστηρίζει πως θα παραλάβει τις επόμενες ημέρες!/ibna