Νικητής ο Imamoglu στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης

Νικητής ο Imamoglu στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης

Ο Ekrem Imamoglu είναι ο μεγάλος νικητής στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, καθώς σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα συγκέντρωσε το 54% των ψήφων έναντι 45% που έλαβε ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος AKP Binali Yildirim.

Λίγο μετά την έναρξη των αποτελεσμάτων ο Binali Yildirim παραδέχτηκε την ήττα του και συνεχάρη τον αντίπαλο του για την νίκη του.

«Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τον Imamoglu σε ότι κάνει προς όφελος των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης» δήλωσε ο Yildirim.

Στις εκλογές της 23ης Ιουνίου που διεξήχθησαν μετά την ακύρωση των εκλογών της 31ης Μαρτίου 2019 ψήφισαν 8,868,664 από τους 10,570,222 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους με το ποσοστό συμμετοχής να ανέρχεται στο 84,42%, 0,5% περισσότεροι από τις εκλογές του Μαρτίου. Με καταμετρημένο το 99,4% ο Ekrem Imamoglu έλαβε 4,698,782 σχεδόν μισό εκατομμύριο ψήφους περισσότερους από τις εκλογές του Μαρτίου που ήταν 4,169,765.

Ο Binali Yildirim που στις εκλογές του Μαρτίου είχε λάβει 4,156,036, έλαβε στις σημερινές εκλογές 3,921,201.

Μιλώντας λίγο μετά την ομιλία του Yıldırım, ο Imamoglu δήλωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν κρίσιμα για τη δημοκρατία στην Τουρκία.

«Σήμερα, 16 εκατομμύρια Κωνσταντινουπολίτες ανανέωσαν την πίστη τους στην Δημοκρατία και την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη. Αυτό πραγματοποιήθηκε όχι μόνο από εκείνους που ψήφισαν για μένα αλλά όλους τους πολίτες μας που μας βοήθησαν να διεξάγουμε αυτές τις εκλογές με μεγάλη ωριμότητα και ηρεμία».

Ο Imamoğlu απευθύνθηκε επίσης στον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, λέγοντας ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί μαζί του το συντομότερο δυνατόν./ibna