Οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη καθορίζουν και το πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας  

Οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη καθορίζουν και το πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας  

Με αγωνία διεξάγονται σήμερα οι επαναληπτικές εκλογές για τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, όμως όλοι οι πολιτικοί αναλυτές  συμφωνούν πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα έχει μεγάλη επιρροή και στις πολιτικές εξελίξεις της Τουρκίας.

Η πόλη των 18 εκατομμυρίων κατοίκων με τους 10 εκατομμυρίων ψηφοφόρων καθορίζει πάντα τις εξελίξεις και θεωρείται βέβαιο πως και αυτή τη φορά θα συμβεί το ίδιο. Η νίκη Yildirim θα ηρεμήσει το κλίμα εντός του κυβερνώντος κόμματος που τα επόμενα 4,5 χρόνια δεν έχει καμία άλλη  εκλογική αναμέτρηση. Όμως αν νικήσει ο Imamoglu όπως τουλάχιστον δείχνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τότε το κυβερνών κόμμα θα έχει χάσει οριστικά τους 3 μεγάλους δήμους της Τουρκίας , τη Σμύρνη, την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη ένα γεγονός που θα θεωρηθεί σοβαρό πλήγμα.

Όμως μέχρι την Κυριακή μπορούν να αλλάξουν πολλά δεδομένα και θεωρείται σίγουρο πως οι Κούρδοι που ζουν στην Κωνσταντινούπολη θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν είναι τυχαίο πως μετά την εκλογική ήττα της 31ης Απριλίου επιτράπηκε στους δικηγόρους και στους συγγενείς  του ηγέτη του PKK Abdullah Ocalan να τον επισκεφθούν στη νήσο Imrali. Επι 5 χρόνια κανένας δεν τον είχε επισκεφθεί καθώς υπήρχε απαγόρευση που είχε επιβληθεί από την τουρκική δικαιοσύνη. ήδη υπάρχουν δεδομένα πως κάποιοι Κούρδοι ψηφοφόροι σκέφτονται να ψηφίσουν το AKP έναντι του Imamoglu που είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά, καθώς ο ιστορικός ηγέτης του PKK με γραπτή του δήλωση ζήτησε από του Κούρδους να απέχουν από τις εκλογές της 23ης Ιουνίου.

Ο  φυλακισμένος ηγέτης του HDP όμως Selahattin Demirtas ζήτησε από τους ψηφοφόρους το κόμματος του να ψηφίσουν Imamoglu.

Μετά την ακύρωση του αποτελέσματος των εκλογών της 31ης Μαρτίου με νικητή τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Ekrem Imamoglu να έχει κερδίσει με 13.000 ψήφους διαφορά από τον αντίπαλο του Binali Yildirim ο οποίος στηρίζεται από το κυβερνών Κόμμα AKP και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης ( MHP).

H δημοσκόπηση της εταιρείας Konda δείχνει πως ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ του Ekrem Imamoglu και του Binali Yildirim.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, το ποσοστό που προβλέπεται για τον Ekrem Imamoglu είναι 54% και για τον Binali Yildirim 45%.

Η εταιρεία ADA η οποία είχε προβλέψει σωστά το αποτέλεσμα της 31ης Μαρτίου όμως δείχνει μικρότερη διαφορά. Ο Imamoglu προηγείται με 50.6% έναντι 48.3% του Yildirim.

Μια άλλη  εταιρεία δημοσκοπήσεων  ΑΚ  δείχνει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης να προηγείται με 50.3 έναντι του 48.2% του υποψηφίου της κυβέρνησης.

Μεγάλη αύξηση στους Τούρκου που απαγορεύθηκε να ψηφίσουν

Μια σημαντική λεπτομέρεια για τις εκλογές είναι πως σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο στις σημερινές εκλογές δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν 68 χιλιάδες ψηφοφόροι έναντι των 23.000 ψηφοφόρων στις προηγούμενες εκλογές. Η αντιπολίτευση σημειώνει πως προκαλεί εντύπωση η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που δεν μπορούν να ψηφίσουν επειδή έχουν ποινικό μητρώο, περιοριστικούς όρους κτλ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να ακύρωσε τις 39 προεκλογικές ομιλίες του στην Πόλη για λόγους τακτικής καθώς δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με Imamoglu. Οι δημοσκόποι του είχαν ζητήσει να μην κάνει πολλές εμφανίσεις για να μην δίνει αφορμή προβολής στον Ekrem Imamoglu. Αξιωματούχοι διαπίστωναν πως ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις  δυνάμωνε όσο υπήρχε αντιπαράθεση και σύγκριση με τον τούρκο πρόεδρο.

Ο Erdogan τήρησε τη στάση αυτή όμως σε την Πέμπτη εξαπέλυσε φραστική επίθεση εναντίον του Ekrem Imamoglu, εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.

Συγκεκριμένα τον κατηγόρησε ότι ευθυγραμμίζεται με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Fetullah Gulen, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Αφού διατήρησε τις πρόσφατες εβδομάδες μια σχετικά σιωπηλή στάση για τις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης ο Erdogan είπε σήμερα ότι ο Imamoglu είναι συνεννοημένος με το δίκτυο FETO, του Gulen.

«Ποια είναι η θέση του; Είναι με τους Γκιουλενιστές» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας από την οροφή ενός λεωφορείου σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος του στην συνοικία Sultangazi της Κωνσταντινούπολης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε αναρτήσεις του Imamoglu στο twitter την ημέρα του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ο υποψήφιος δήμαρχος του CHP έχει αρνηθεί οποιεσδήποτε διασυνδέσεις με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Gulen.

Σε ένα tweet του στις 16 Ιουλίου 2016, ο Imamoglu δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να ξεπεράσει την απόπειρα του πραξικοπήματος επιδιώκοντας δημοκρατία και ειρήνη.

Υπενθυμίζοντας στο συγκεντρωμένο πλήθος την πρώτη του εκλογή στην δημαρχία της Κωνσταντινούπολης το 1994, ο Erdogan δήλωσε ότι συνεργάστηκε από τότε με τον Binali Yildirim, εκφράζοντας «την έντονη στήριξη» του στις εκλογές της 23ης Ιουνίου στον υποψήφιο του κόμματός του./ibna