H B-E αδυνατεί να προστατέψει τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων

H B-E αδυνατεί να προστατέψει τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων

Η κυβέρνηση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων, αλλά καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε το State Department στην πρόσφατη έκθεσή του, η οποία κάλυψε 187 κράτη.

Στην έκθεση, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών περιγράφει για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ότι δεν πληρούσαν τα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων αν και προσπάθησαν.

Σύμφωνα με την έκθεση, χιλιάδες μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία και άλλες χώρες που διέρχονται από τη Σερβία και τη Β-Ε ή που έχουν «κολλήσει» εκεί, γίνονται ευάλωτοι στην εμπορία ανθρώπων.

Στο κομμάτι που αφορά τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η έκθεση ανέφερε ότι τα αντίστοιχα νομικά θεσμικά όργανα δεν είχαν επαρκή ικανότητα και γνώσεις και συνέχισαν να διερευνούν μικρότερα περιστατικά, ενώ οι δικαστές διεκπεραίωναν τις υποθέσεις με την ελάχιστη τιμωρία, αναφέροντας ορισμένες αδικαιολόγητες «ελαφρυντικές περιστάσεις» για να δικαιολογούν μικρότερες ποινές.

Οι προσπάθειες για την εξάλειψη της εμπορίας περιελάμβαναν τον συντονιστή του κράτους που διοργάνωσε συναντήσεις για να ζητήσει την ανατροφοδότηση των περιφερειακών ομάδων παρακολούθησης, την αλλαγή της δομής και την αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ομάδων.

«Η κυβέρνηση χρηματοδότησε ΜΚΟ για τη διεξαγωγή εκστρατειών ευαισθητοποίησης και συνέταξε κατηγορητήρια στην πρώτη κοινή διεθνή έρευνα με τις γαλλικές αρχές. Ωστόσο, δεν κατέδειξε συνολικά αυξανόμενες προσπάθειες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς. Η εκτελεστική εξουσία δεν είχε την ικανότητα και τις γνώσεις και συνέχισε να διερευνά τη σωματεμπορία με λιγότερες κατηγορίες, ενώ οι δικαστές εξέδωσαν ποινές που δεν πληρούσαν τις ελάχιστες ποινές του καταστατικού. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου δεν πραγματοποίησαν έρευνες και διώξεις επικεντρωμένες στο θύμα και η αρμόδια δύναμη κατά της εμπορίας ανθρώπων -ο μοναδικός μηχανισμός για τον συντονισμό των προσπαθειών επιβολής του νόμου σε όλες τις οντότητες- παρέμεινε αναποτελεσματική. Επιπλέον, η κυβέρνηση εντόπισε λιγότερα θύματα και πραγματοποίησε λιγότερες προσπάθειες προστασίας αυτών, ιδιαίτερα σε προσπάθειες για την προληπτική εξέταση των θυμάτων και την παροχή βοήθειας, γεγονός που οδήγησε σε ποινές για τα θύματα μετά τις παρανομίες που οι διακινητές τους υποχρέωσαν να διαπράξουν. Αυτοί που παρέχουν βοήθεια στα θύματα στερούνται πόρων και δεν μπορούν να βοηθήσουν όλα τα εγχώρια θύματα», ανέφερε η έκθεση.

Παράλληλα, οι αρχές της Β-Ε δήλωσαν ότι οι διακινητές ανθρώπων κατάφεραν να αποφύγουν τη φυλακή χρησιμοποιώντας το νόμο που ορίζει ότι οι καταδικασθέντες θα μπορούσαν να καταβάλουν 100 μετατρέψιμα μάρκα την ημέρα (περίπου 50 ευρώ) εάν καταδικαστούν σε ένα χρόνο.

«Οι αρχές επιβολής του νόμου ανέφεραν δυσκολίες στη διερεύνηση εγκλημάτων διακίνησης πολλών καντονιών ή οντοτήτων, λόγω έλλειψης επικοινωνίας και συντονισμού με καντονικούς εισαγγελείς. Η δύναμη για την καταπολέμηση της εμπορίας παραμένει ο μοναδικός μηχανισμός για τον συντονισμό των προσπαθειών επιβολής του νόμου σε όλες τις οντότητες σε περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων. Ωστόσο, αυτή ήταν σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική, ενώ η SPO αρνείται την εκταμίευση επιχειρησιακών κονδυλίων, η Ομοσπονδία και το κράτος αδυνατούν να ορίσουν εισαγγελείς και η SIPA συμμετέχει σπάνια σε συναντήσεις. Η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε τις έρευνες, τις διώξεις ή τις καταδίκες κυβερνητικών υπαλλήλων που συνεργάστηκαν στην εμπορία ανθρώπων», επισήμανε το State Department.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Βοσνία – Ερζεγοβίνη παραμένει στον κατάλογο των χωρών που πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά, σύμφωνα με την έκθεση./ibna