Τα δυο καλά νέα για τον Αλ. Τσίπρα από την Σύνοδο Κορυφής

Τα δυο καλά νέα για τον Αλ. Τσίπρα από την Σύνοδο Κορυφής

Με απόλυτη ικανοποίηση υποδέχτηκε η Αθήνα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην οποία, παρά τις ενστάσεις και τις διαφωνίες που διατύπωσαν κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, γίνεται ρητή αναφορά σε “στοχευμένα μέτρα”, δηλαδή κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εάν συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για μια “ξεκάθαρη απόφαση που δείχνει τη σοβαρή μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων, και των θέσεων της Κύπρου”.

Η απόφαση του Συμβουλίου που φέρνει χαμόγελα σε Αθήνα και Λευκωσία

Συγκεκριμένα, η απόφαση του Συμβουλίου που είχε ευρεία στήριξη: καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα καταδικάζει τις ενέργειες εξόρυξης, που ανακοίνωσε η Τουρκία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, πριν από λίγες μέρες.

Υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που έχουν, άμεσα, στις ευρωτουρκικές σχέσεις αυτές οι ενέργειες.

Αποφασίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων -συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων – δηλαδή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με την ΕΥΕΔ, θα κάνουν μια ολοκληρωμένη εισήγηση ως προς το ποια θα είναι τα μέτρα αυτά, στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, τον Ιούλιο.

Μέτρα που όπως εξήγησε ο Αλ. Τσίπρα μπορεί να αφορούν κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών, πάγωμα του διαλόγου και της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και μέτρα που μπορεί να έχουν και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για την Τουρκία, αν δεν σταματήσει άμεσα την παράνομη δραστηριότητα.

Ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε την Άγκυρα ότι μετά τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ,  θα πρέπει να γνωρίζει “ότι η στάση και συμπεριφορά της, αν επιλέξει να τη συνεχίσει, θα έχει συνέπειες, θα έχει τίμημα”, επισημαίνοντας όμως ότι στόχος της Αθήνας είναι να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας  πιέζοντας αποφασιστικά να σταματήσει τις παρατακτικές ενέργειες.

Στα επόμενα βήματα, εν αναμονή της επίσημης Τουρκικής αντίδρασης, ο υπουργός εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος αναμένεται να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να προχωρήσει σε πλήρη ενημέρωση για τις εξελίξεις τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και σε επίπεδο Ευρώπης.

“Κόπηκε” η υποψηφιότητα Βέμπερ

Την ίδια ώρα το δεύτερο καλό νέο από το Συμβούλιο  για τον Αλ. Τσίπρα είναι ότι και τυπικά “κάηκε” η υποψηφιότητα του Μ. Βέμπερ για την ηγεσία της κομισιόν. Μια υποψηφιότητα που όπως είπε, δεν μπορούσε να ενώσει την Ευρώπη αφού ήταν “απολύτως διχαστική”. Μάλιστα κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη που στήριξε μέχρι τέλους τον Βαυαρό συντηρητικό ο οποίος κατά τον Αλ. Τσίπρα έχει μιλήσει υποτιμητικά για τους Έλληνες και έχει ταχθεί υπερ αρνητικών θέσεων για την Ελλάδα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 30 Ιουνίου, στην έκτακτη σύνοδο που αναμένεται μαραθώνια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την στήριξη του στον υποψήφιο των σοσιαλιστών Φρ. Τίμερμανς, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό να στηρίξει μια υποψηφιότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει συναινέσεις./ibna