Ανησυχητική η κατάσταση των Μέσων Ενημέρωσης στην Αλβανία

Ανησυχητική η κατάσταση των Μέσων Ενημέρωσης στην Αλβανία

Από τις 18 έως τις 21 Ιουνίου 2019, διεξήχθη η διεθνής αποστολή ελευθερίας έκφρασης στην Αλβανία, αποτελούμενη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τύπου και Ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης (ECPMF), το Άρθρο 19, την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) και τον Οργανισμός ΜΜΕ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEMO). Η αποστολή προσπάθησε να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τις προκλήσεις στην ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου στην Αλβανία και να μεταβιβάσει τις ανησυχίες άμεσα στους αντιπροσώπους της αλβανικής κυβέρνησης.

Τα κυριότερα πορίσματα της αποστολής:

Προτεινόμενες τροποποιήσεις σχετικά με τη ρύθμιση των μέσων ενημέρωσης

Ο συνασπισμός ανησυχεί βαθύτατα για τις τροποποιήσεις που πρότεινε η αλβανική κυβέρνηση στις αρχές του 2018 στη νομοθεσία των μέσων ενημέρωσης της χώρας, η οποία θα καθιερώσει υποχρεωτικά κριτήρια εγγραφής για τα μέσα ενημέρωσης στο διαδίκτυο και θα δημιουργήσει ένα διοικητικό όργανο με την εξουσία να επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα και να κλείνει τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, όπως και να μπλοκάρει τα ξένα διαδικτυακά μέσα χωρίς δικαστική απόφαση. Θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα επιχειρούν να εισαγάγουν κρατική ρύθμιση των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, κάτι που αντίκειται στις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές αυτορρύθμισης και θα έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης και στην ελευθερία του Τύπου στην Αλβανία.

Κατά τη συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό, μας ενημέρωσε ότι ένα νέο επικαιροποιημένο σχέδιο των τροπολογιών θα δημοσιοποιηθεί σύντομα μετά από διεθνείς επικρίσεις. Δήλωσε ότι στο επόμενο νομοσχέδιο θα εξαλειφθεί η πιθανότητα διακοπής λειτουργίας και τα πρόστιμα θα είναι πολύ χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα στο πρώτο σχέδιο. Χαιρετίζουμε αυτές τις αλλαγές και υπενθυμίζουμε τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα οποία “τα κράτη δεν πρέπει να επιβάλλουν υποχρεωτική εγγραφή στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης ως προϋπόθεση για το έργο τους, καθώς αυτό μπορεί να έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.” Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτή η νομοθεσία είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.

Ανησυχούμε επίσης για τη συνεχιζόμενη έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τη διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο νόμου, το οποίο θεσπίστηκε κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων και για το οποίο δόθηκε εξαιρετικά σύντομη περίοδος διαβουλεύσεων. Καλούμε την κυβέρνηση της Αλβανίας να διασφαλίσει ότι θα πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική διαδικασία διαβούλευσης με τους δημοσιογράφους και την κοινωνία των πολιτών για το επόμενο σχέδιο των τροπολογιών.

Δυσφήμιση

Η αντιπροσωπεία εξέφρασε ανησυχία γι’ αυτό που περιέγραψαν οι δημοσιογράφοι ως ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτικά υποκινούμενων υποθέσεων δυσφήμισης εναντίον δημοσιογράφων που κατέθεσαν πολιτικοί, ζητώντας συχνά δυσανάλογα ποσά αποζημίωσης. Τέτοιοι ισχυρισμοί μπορεί να έχουν σοβαρή ψυχική επίδραση στους δημοσιογράφους. Η αντιπροσωπεία σημειώνει θετικές αναφορές ότι τα αλβανικά δικαστήρια εφαρμόζουν όλο και περισσότερο τα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε υποθέσεις δυσφήμισης.

Αν και οι καταδίκες για δυσφήμιση καταργήθηκαν το 2012, η δυσφήμιση και η προσβολή εξακολουθούν να αποτελούν ποινικό αδίκημα και τιμωρούνται με ποινικό πρόστιμο και τα τελευταία χρόνια έχουν υποβληθεί προτάσεις για την εκ νέου θέσπιση ποινικών νόμων κατά της δυσφήμισης κορυφαίων κρατικών αξιωματούχων. Ακόμη και χωρίς την απειλή ποινής φυλάκισης, η δυνατότητα αντιμετώπισης ποινικής καταδίκης για το έργο τους μπορεί να οδηγήσει τους δημοσιογράφους στην άσκηση αυτολογοκρισίας. Συνιστούμε θερμά στην Αλβανία να καταργήσει πλήρως όλους τους νόμους περί εγκληματικής δυσφήμισης και προσβολής.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Rama δεσμεύτηκε να εξετάσει τη δυνατότητα πλήρους κατάργησης των νόμων περί εγκληματικής δυσφήμισης. Είπε ότι προσωπικά δεν θα κάνει ποινικές διώξεις εναντίων δημοσιογράφων, εκτός από “ακραίες” περιπτώσεις.

Ασφάλεια των δημοσιογράφων: απειλές, επιθέσεις και αυτολογοκρισία

Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε κατά τις συνεντεύξεις της με τους ενδιαφερόμενους ότι διάφορες περιπτώσεις σωματικών επιθέσεων και σοβαρών απειλών κατά δημοσιογράφων σε σχέση με την αναφορά τους παραμένουν ανεπίλυτες από τις αρχές.

Πρόσφατα, δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν κατά τις αντιδημοκρατικές διαμαρτυρίες. Οι ρεπόρτερ παρενοχλούνται ή απολύονται λόγω των ρεπορτάζ τους, σε ορισμένες περιπτώσεις ύστερα από εικαζόμενη παρέμβαση κυβερνητικών πολιτικών κομμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δημοσιογράφοι αποφασίζουν να μην καταγγείλουν απειλές και επιθέσεις στις αρμόδιες αρχές και να μην ενημερώσουν το κοινό. Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δημοσιογράφοι ανακαλούν κατηγορίες εναντίον των υπόπτων αυτουργών τους από φόβο για περαιτέρω αντίποινα.

Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε ότι οι αρχές δεν παρακολούθησαν πλήρως τις υποθέσεις και δεν διερεύνησαν τα κίνητρα πίσω από τις απειλές και τις επιθέσεις. Ανησυχούμε ότι οι αρχές αδυνατούν να διερευνήσουν πλήρως τις απειλές και τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, συμβάλλοντας έτσι σε ένα κλίμα ατιμωρησίας, το οποίο θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους δράστες να διαπράξουν παρόμοιες επιθέσεις και να εκφοβίσουν δημοσιογράφους ώστε να μη μιλήσουν. Ανησυχούμε επίσης ότι οι αρχές δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων που καλύπτουν τις διαμαρτυρίες.

Εκστρατείες αμαύρωσης κατά των δημοσιογράφων

Κατά τη διάρκεια συναντήσεων με δημοσιογράφους, η αντιπροσωπεία πληροφορήθηκε ότι ο πρωθυπουργός Rama αναφέρεται συνεχώς σε αυτούς ως “κάδους απορριμμάτων” (“kazan” στα αλβανικά). Ομοίως, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Lulzim Basha, αναφέρεται στα μέσα ενημέρωσης ως “αιχμαλωτισμένα και αγορασμένα”. Τέτοιου είδους φρασεολογία δυσφημίζει τους δημοσιογράφους και τους κάνει να φαίνονται νόμιμοι στόχοι για επιθετικότητα στα μάτια του κοινού, αυξάνοντας τον κίνδυνο απειλών ή βίας εναντίον τους.

Οι δημοσιογράφοι που συναντήσαμε δήλωσαν ότι όταν ο πρωθυπουργός Rama τους ονομάζει “καζάν”, αυτό οδηγεί σε άμεση διαδικτυακή παρενόχληση εναντίον δημοσιογράφων από μέλη του κοινού χρησιμοποιώντας την ίδια διατύπωση του πρωθυπουργού και μερικές φορές ακόμα σκληρότερη γλώσσα και απειλές. Μας δημιουργούν ανησυχία τέτοια στίγματα και η γλώσσα προπαγάνδας που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί ηγέτες και άλλοι πολιτικοί εναντίον δημοσιογράφων. Η αντιπροσωπεία έθιξε το θέμα με τον πρωθυπουργό Rama, ο οποίος υπερασπίστηκε τη φρασεολογία που χρησιμοποιούσε, αλλά δεσμεύθηκε να μην καλέσει στο μέλλον τους δημοσιογράφους κάδους απορριμμάτων (“καζάν”).

Διαφάνεια των θεσμικών οργάνων – πρόσβαση σε πληροφορίες/συνεντεύξεις Τύπου

Η κατάσταση της πρόσβασης στην πληροφόρηση και της διαφάνειας της κυβέρνησης στην Αλβανία φαίνεται να είναι ανάμεικτη. Από τη μία πλευρά, ο νόμος της Αλβανίας για την πρόσβαση στις πληροφορίες θεωρείται ευρέως εξαιρετικός, αν και η εφαρμογή παραμένει ανεπαρκής. Οι κρατικές αρχές εξακολουθούν να αρνούνται την πρόσβαση των δημοσιογράφων σε έγγραφα νόμιμου και ουσιώδους δημόσιου συμφέροντος – ειδικά εκείνων που σχετίζονται με δημόσιες συμβάσεις, προσφορές και παραχωρήσεις – και χρησιμοποιούν τακτικές καθυστέρησης, με αποτέλεσμα όταν οι δημοσιογράφοι τελικά λαμβάνουν πληροφορίες να μην είναι πλέον σχετικές. Ωστόσο, τόσο ο Επίτροπος Πληροφόρησης και Προστασίας Δεδομένων όσο και τα αλβανικά δικαστήρια παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιβεβαίωση του δικαιώματος των δημοσιογράφων να έχουν πρόσβαση σε έγγραφα.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπροσωπεία διαπίστωσε ευρεία συναίνεση μεταξύ των ενδιαφερομένων μέσων ότι η αλβανική δημόσια διοίκηση περιορίζει την πρόσβαση σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους και χρησιμοποιεί τις δικές της μορφές επικοινωνίας για να παρακάμψει τα κρίσιμα μέσα ενημέρωσης και να ελέγξει την αφήγηση.

Σύμφωνα με συνεντεύξεις με πολλούς ενδιαφερόμενους, ο πρωθυπουργός δεν πραγματοποιεί τακτικές συνεντεύξεις Τύπου. Όταν διεξάγονται τέτοιες συνεντεύξεις Τύπου, μόνο οι δημοσιογράφοι που εργάζονται για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κοντά στην κυβέρνηση μπορούν να θέτουν ερωτήσεις. Οι κάμερες από τα μέσα ενημέρωσης δεν επιτρέπονται. Όλο και περισσότερο, ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό του κανάλι ERTV, ως επίσημη πύλη επικοινωνίας με το κοινό. Κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών όπως αυτή που διεξάγεται αυτή τη στιγμή, οι δημοσιογράφοι εμποδίζονται να καλύψουν προεκλογικές εκδηλώσεις και αντ’ αυτού να παράσχουν προετοιμασμένο υλικό το οποίο αναμένουν να χρησιμοποιήσουν. Η πρακτική της επιβολής ελεγχόμενων από την κυβέρνηση βίντεο και άλλων υλικών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης περιορίζει σημαντικά την πρόσβαση των δημοσιογράφων σε πληροφορίες και την ικανότητα να δίνουν στο κοινό μια ανεξάρτητη προοπτική για τις ενέργειες αυτών που βρίσκονται στην εξουσία.

Σε συνάντηση με την αντιπροσωπεία, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας διαφώνησε με τα παραπάνω ευρήματα, λέγοντας ότι πραγματοποίησε συνεντεύξεις Τύπου “όταν ήταν απαραίτητο”, προσθέτοντας “Δεν κάνουμε καμία επιλογή, δεν λέμε «είστε μέσα» ή «είστε έξω» – προσκαλούμε και όλοι είναι παρόντες”. Είπε ότι ήταν ανοικτός σε ερωτήσεις όλων των δημοσιογράφων και ότι ποτέ δεν αρνήθηκε σε κανέναν το δικαίωμα να καλύψει τις προεκλογικές του εκστρατείες. Περιέγραψε την ERTV απλώς ως «παράθυρο» στις δραστηριότητες της κυβέρνησης.

Η ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης

Η αποστολή μας επιβεβαίωσε ότι τα έσοδα από την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης και τα διαφημιστικά μέσα της Αλβανίας παραμένουν ιδιαίτερα συγκεντρωμένα στα χέρια ορισμένων ομάδων οικογενειών, με υψηλό βαθμό διακλαδικής ιδιοκτησίας. Η κατάσταση αυτή τονίστηκε προηγουμένως από την BIRN Αλβανία και τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα. Ένας προηγούμενος νόμος που περιέχει συγκεκριμένους κανόνες ιδιοκτησίας τηλεοπτικών σταθμών δεν είναι πλέον ενεργός.

Συστάσεις

Σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της Αλβανίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του ΟΑΣΕ, καλούμε την κυβέρνηση να εξαλείψει τυχόν νομοθετικές διατάξεις που θα επιβάλλουν απαιτήσεις εγγραφής και κρατική ρύθμιση των διαδικτυακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, παρέχοντας στις ρυθμιστικές αρχές την εξουσία να αναστέλλουν ή να παρεμποδίζουν την πρόσβαση σε ηλεκτρονικές εκδόσεις και να επιβάλλουν πρόστιμα.

Η νομοθεσία για τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να συνταχθεί με διαφανή τρόπο, σε στενή διαβούλευση με τους δημοσιογράφους και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ο πρωθυπουργός, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και άλλοι πολιτικοί θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις εκστρατείες κατάχρησης και να διαψεύσουν τη ρητορική που χρησιμοποιείται εναντίον δημοσιογράφων και επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης.

Οι Αλβανοί πολιτικοί θα πρέπει να διοργανώνουν τακτικές συνεντεύξεις Τύπου και να επιτρέπουν σε όλους τους δημοσιογράφους να υποβάλλουν ερωτήσεις και να μην κάνουν διακρίσεις βάσει των εκθέσεων τους. Όλοι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στις κυβερνητικές/δημόσιες πληροφορίες.

Καλούμε τις αλβανικές αρχές να διασφαλίσουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων που καλύπτουν το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους σε πλήρη και διεξοδική διερεύνηση

Καλούμε τις αλβανικές αρχές να διασφαλίσουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων που καλύπτουν το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους στην πλήρη και διεξοδική διερεύνηση απειλών, εκστρατειών επιθέσεων και σωματικών επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων, φέρνοντας τους υπευθύνους ενώπιον της δικαιοσύνης. Οι αρχές θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων που καλύπτουν διαμαρτυρίες.

Ενθαρρύνουμε τους δημοσιογράφους και τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης να αναφέρουν περιπτώσεις επιθέσεων και απειλών στους εταίρους της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων, του εκπροσώπου του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και των ΜΚΟ ελευθερίας έκφρασης.

Ενθαρρύνουμε τους δημοσιογράφους και την κοινωνία των πολιτών στην Αλβανία να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της αλληλεγγύης.

Ενθαρρύνουμε τους δημοσιογράφους και τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης στην Αλβανία να σέβονται τα επαγγελματικά πρότυπα και να ενισχύουν την αυτορρύθμιση μέσω της προσχώρησης στο Αλβανικό Συμβούλιο Πληροφόρησης.

Οι νομοθέτες θα πρέπει να εγκρίνουν τροπολογίες για να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία του Επιτρόπου Πληροφόρησης και Προστασίας Δεδομένων σχετικά με την επιχειρησιακή, οικονομική και ανθρώπινη πηγή.

Να θεσπιστούν αποτελεσματικά μέτρα για την αύξηση της διαφάνειας και της πολυφωνίας στην ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης./ibna