Οι Βούλγαροι βουλευτές αναβάλλουν την ψηφοφορία επί του ν/σ για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Οι Βούλγαροι βουλευτές αναβάλλουν την ψηφοφορία επί του ν/σ για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο, που θα μείωνε τις κρατικές επιδοτήσεις για τα πολιτικά κόμματα και θα ήρε τα όρια χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Η ψηφοφορία αφορούσε την ημερήσια διάταξη της Εθνοσυνέλευσης για τις 21 Ιουνίου, αλλά καταρρίφθηκε με το σκεπτικό ότι οι βουλευτές δεν έλαβαν την έκθεση της επιτροπής προϋπολογισμού για το νομοσχέδιο. Σημειώνεται πως η αρμόδια επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο νόμου σε συνεδρίαση στις 20 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο επικρίθηκε επίσης σκληρά από τον Valeri Simeonov, έναν από τους τρεις ηγέτες του συνασπισμού των Ηνωμένων Πατριωτών, ο οποίος αποτελείται από τρία ακροδεξιά και άκρα εθνικιστικά κόμματα και είναι κυβερνητικός εταίρος του Πρωθυπουργού Boiko Borissov.

Ο Simeonov ζήτησε την καθυστέρηση της ψηφοφορίας για να συζητηθεί το νομοσχέδιο εντός κυβερνητικού συνασπισμού. Μιλώντας στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Βουλγαρικής Εθνικής Τηλεόρασης (BNT), δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα «εξουδετερώσει πλήρως την πολυκομματική δημοκρατία» και θα οδηγήσει σε ένα δικομματικό πολιτικό μοντέλο.

«Καθίσαμε χθες με την ηγεσία του VMRO και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να προχωρήσει σε ψηφοφορία και πρέπει να αναβληθεί τουλάχιστον για διαβουλεύσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις», σημείωσε ο Simeonov στο BNT.

Το VMRO, ένα άλλο κόμμα του ομίλου των Ηνωμένων Πατριωτών, έχει επίσης αντιταχθεί στην πρόταση να μειωθούν οι επιδοτήσεις των κομμάτων, όπως και το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα στο Κοινοβούλιο, οι σοσιαλιστές.

Το αντιπολιτευόμενο Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MRF), το οποίο υποστήριξε το GERB του Borissov σε αρκετές ψηφοφορίες-κλειδιά στη σημερινή Εθνοσυνέλευση, ήταν αυτό που πρότεινε την κατάργηση των ορίων για τις δωρεές των πολιτικών κομμάτων.

Συμφωνώντας με την πρόταση του MRF, το GERB συμμάχησε με το κόμμα, δήλωσε ο Simeonov. «Ας αποφασίσει το GERB ποιον θέλει ως εταίρο σε αυτήν την κυβέρνηση. Αν θέλουν το MRF, μπορούν ελεύθερα», τόνισε.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί επισήμως αναθεώρηση του νόμου για τον προϋπολογισμό του 2019, θα μειώσει την επιδότηση του προϋπολογισμού για τα κόμματα που κέρδισαν περισσότερο από το ένα τοις εκατό των ψήφων στις πιο πρόσφατες εκλογές από 11 λέβα σε ένα (περίπου 50 σεντς ευρώ) ανά ψηφοφορία.

Κατατέθηκε μετά την αποκάλυψη ότι ορισμένα πολιτικά κόμματα είχαν υπερ-χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος. Μεταξύ των πέντε κομμάτων που πρέπει να αποπληρώσουν το παραπάνω ποσό είναι και το κεντροδεξιό κόμμα GERB του Borissov./ibna