Το διακύβευμα των εκλογών είναι η αυτοδυναμία ή όχι της ΝΔ

Το διακύβευμα των εκλογών είναι η αυτοδυναμία ή όχι της ΝΔ

του Σπύρου Γκουτζάνη

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του να διακηρύσσουν σε κάθε τους δημόσια εμφάνιση ότι στόχος τους είναι η ολική ανατροπή σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ωστόσο εκ των πραγμάτων το κρισιμότερο διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ. Άλλωστε στις κλειστές συσκέψεις και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο για την αποτροπή της αυτοδυναμίας της ΝΔ συζητούν κάτι που θα τους επιτρέψει να έχουν αυξημένο ρόλο και λόγο στο πολιτικό παιχνίδι την επόμενη ημέρα. 

Η αριθμητική των εκλογών 

Η ΝΔ από την πλευρά της θεωρεί ότι η αυτοδυναμία αποτελεί ρεαλιστικό στόχο και τον αποτυπώνει και στο βασικό της σύνθημα “Ισχυρή ανάπτυξη-Αυτοδύναμη Ελλάδα”. Οι δημοσκόποι της θεωρούν ότι ξεκινώντας από το 33,2% των ευρωεκλογών μπορεί να πλησιάζει το 38% – 40% και να αυξήσει τις πιθανότητες. Με τον εκλογικό νόμο που ισχύει το πρώτο κόμμα παίρνει μπόνους 50 έδρες οι υπόλοιπες 250 κατανέμονται αναλογικά και έτσι για να έχει σε κάθε περίπτωση αυτοδυναμία χρειάζεται ποσοστό 40,4%. Ισχύει όμως, και αυτό είναι καθοριστικό, ότι για κάθε 1% που μένει εκτός βουλής μειώνεται κατά 0,4% το απαιτούμενο ποσοστό της αυτοδυναμίας.

Με τα δεδομένα των ευρωεκλογών, που 21% έμειναν εκτός βουλής, η ΝΔ θα κατακτούσε την αυτοδυναμία και με το 33,2% που απέσπασε. Φυσικά το ενδεχόμενο αυτό αποκλείεται για τις εθνικές εκλογές, όπου η πόλωση αλλά και το διακύβευμα της διακυβέρνησης της επόμενης τετραετίας συμπιέζουν τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων. Συντείνει προς αυτή την κατεύθυνση ότι το γενικό πολιτικό κλίμα ωθεί σε μία ενίσχυση των μεγάλων κομμάτων με παράλληλη εξαφάνιση από τον πολιτικό χάρτη των πολύ μικρών.

Ήδη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, αλλά και ΛΑΕ , Πλεύση Ελευθερίας έχουν εξαυλωθεί. Με δεδομένο ότι στην Βουλή σε κάθε περίπτωση θα μπουν το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ και η Χρυσή Αυγή το παιχνίδι της αυτοδυναμίας θα κριθεί εν τέλει από τα εάν θα μπουν στην βουλή και με τι ποσοστά, το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου. 

Το παιχνίδι με τους μικρούς 

Τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης δίνουν την κατεύθυνση, ξαφνικά αγάπησαν τον κ. Βαρουφάκη και το κόμμα του τον οποίο τα τέσσερα τελευταία χρόνια όταν τον ανέφεραν ήταν για να θυμίσουν την καταστροφή που επέφερε στην χώρα με την πολιτική του το πρώτο εξάμηνο του 2015 και που στοίχισε σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους -και των Ρέγκλινγκ και Βίζερ 100 δις. Μπορεί να απομακρύνει την αυτοδυναμία αν μπει στη Βουλή της ΝΔ, την οποία τα Μέσα αυτά στηρίζουν, ωστόσο πετυχαίνει τον δεύτερο στόχο τους την απομείωση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, το Μέρα 25 αντλεί ψηφοφόρους από την ίδια δεξαμενή της κεντροαριστεράς. Αντίθετα δεν είναι καθόλου φιλικά με τον Κυριάκο Βελόπουλο, καίτοι αντλεί και από την Χρυσή Αυγή γιατί δυνάμει περιορίζει την ροή δεξιόστροφων ψηφοφόρων προς τη ΝΔ. Αλλά με την δυναμική που ανέπτυξε στις ευρωεκλογές δύσκολα θα μείνει εκτός Βουλής. Άλλωστε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση μπαίνουν και κάποια από τα θνησιγενή μικρότερα κόμματα. 

Η επόμενη ημέρα 

Ο Αλέξης Τσίπρας, ήρεμος πλέον μετά το σοκ των ευρωκλογών διαμορφώνει την διάταξη μάχης για τις εθνικές εκλογές και παράλληλα την στρατηγική της επόμενης τετραετίας στην αντιπολίτευση. Το ερώτημα είναι σε τι βαθμό θα ενσωματώσει την Προδευτική Συμμαχία στον ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα πάρει τη μεγάλη απόφαση να παει σε καινούργιο κόμμα. Καθώς είναι μόλις 45 ετών και έχει ήδη διατελέσει πρωθυπουργός δεν βιάζεται, θα έχει τον χρόνο για να ετοιμάσει την επιστροφή του. Στόχος του είναι να εκφράσει αυθεντικά και ολοκληρωτικά τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Θα εξαρτηθεί βέβαια και από το ΚΙΝΑΛ και την στάση που θα κρατήσει απέναντι στην κυβέρηση της ΝΔ, αν θα συμμετάσχει ή σε περίπτωση αυτοδυναμία της ΝΔ, τι αντιπολίτευση θα ασκεί. 

Οι κυβερνητικοί πονοκέφαλοι 

Ο κ. Μητσοτάκης πάλι έχει άλλα προβλήματα. Σε τι βαθμό θα έχει λυμένα τα χέρια του για να υλοποιήσει από τον πρώτο μήνα τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του. Η κομματική βάση τον στηρίζει για να τελειώνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και για να επανέλθει στην εξουσία, αλλά δεν ακούει καθόλου θετικά τις εξαγγελίες του. Ίσως γι αυτό και ο κ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει πλέον τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα πειράξει τις παροχές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να εκλέξει στην Βουλή νέα πρόσωπα ώστε να έχει την πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική ομάδα. Και εδώ οι μεν καραμανλικοί είναι σε υποχώρηση, ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε μάχη για να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερους δικούς του και φυσικά συνεχίζει να δίνει τη μάχη για να τους εκλέξει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να έχει καθαρίσει το παιχνίδι με την παλιά γενιά των Βαρόνων. Τον Βαγγέλη Μειμαράκη τον έστειλε στην ευρωβουλή, τον Αντώνη Σαμαρά θα τον στείλει επίσης στις Βρυξέλλες σε θέση Επιτρόπου και αντιπροέδρου της Επιτροπής. Με την Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα είναι υπουργός ενώ ο Κώστας Καραμανλής δεν του δημιουργεί προβλήματα.

Άλλωστε για τον πρώην πρωθυπουργό και αγαπημένο της κομματικής βάσης είναι ανοικτή η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας καθώς άλλωστε έχει αποδοχή και από ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Μία τέτοια επιλογή θα είναι μήνυμα συναίνεσης προς όλους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ μία επιλογή Σαμαρά -που δεν το έχει εγκαταλείψει- θα είναι πολωτική και διχαστική./ibna