Με ρητορική για «προστασία» δικαιωμάτων της στην Αν. Μεσόγειο «απαντά» η Τουρκία

Με ρητορική για «προστασία» δικαιωμάτων της στην Αν. Μεσόγειο «απαντά» η Τουρκία

Συντονισμένες δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους

Tις δυσκολίες που συνάντησε η Κύπρος ανέλυσε ο Αναστασιάδης

του Μιχάλη Μιχαήλ

Κρεσέντο δηλώσεων ακολουθεί τις αποφάσεις που πήρε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χθες αναφορικά με τις κυρώσεις που έπονται προς την Τουρκία, για τα όσα πράττει στην κυπριακή ΑΟΖ. Τόσο ο Χουλουσί Ακάρ όσο και Φατίχ Ντονμέζ, επιδίδονται σε μια ρητορική που σκοπό έχει να διαμηνύσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να προστατέψει τα δικαιώματά της  στην Αν. Μεσόγειο.

Εάν παραβιαστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ με κάποια τετελεσμένα τότε αυτά τα τετελεσμένα θα τα ανατρέψουμε, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ λέγοντας ωστόσο ότι η χώρα του είναι υπέρ της επίλυσης των διαφορών με ειρηνικό τρόπο. Σε ομιλία του σε τελετή των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και τα περίχωρά της συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας μέρα νύχτα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων της χώρας, του έθνους μας και των πολιτικών και αδελφών μας της «ΤΔΒΚ» στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι”.

“Όπως έχω πει και στην αρχή εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, σεβόμαστε τις διμερείς σχέσεις, θέλουμε ειρήνη, θέλουμε σταθερότητα, θέλουμε να επικρατήσουν οι σχέσεις καλής γειτονίας σε κάθε πλευρά”, είπε ο Χουλούσι Ακάρ και πρόσθεσε: “Ωστόσο έχουμε πει στην άλλη πλευρά ότι δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων και συνεχίζουμε να το λέμε με κάθε ευκαιρία”. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με τους γείτονές της. “Θέλουμε αυτό να γίνει αντιληπτό. Εάν δεν γίνει αντιληπτό και με κάποια τετελεσμένα προσβληθούν τα δικαιώματα της χώρας μας, του έθνους μας και των Τ/κ δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε και οπωσδήποτε θα τερματίσουμε αυτά τα τετελεσμένα”, ανέφερε.

Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι τέλους, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σε ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στο Πέντικ της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε πως η ανατολική Μεσόγειος ήταν μια περιοχή που η Οθωμανική Αυτοκρατορία την μετέτρεψε σε λίμνη ειρήνης. “Αλλά μετά που η Οθωμανική Αυτοκρατορία αποσύρθηκε από την περιοχή όλοι έβαλαν το χέρι τους. Κι εμάς θέλουν να μας αποκλείσουν από εκεί αλλά ποτέ. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους. Θα συνεχίσουμε τις έρευνές μας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην δική μας υφαλοκρηπίδα, στις περιοχές που έχουμε ‘αδειοδότηση’. Όχι μόνο στη δική μας περιοχή αλλά και σε εκείνο το νησί που ζουν και οι ομογενείς μας. Θα κάνουμε τις έρευνές μας στις περιοχές που η ‘τδβκ’ μας ‘αδειοδότησε’”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Αναφερόμενος στο δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας Γιαβούζ που ξεκίνησε για την ανατολική Μεσόγειο, ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι σαν αυτό το γεωτρύπανο υπάρχουν 16 στον κόσμο και τα δύο δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι σε μεγάλο ποσοστό το προσωπικό είναι Τούρκοι και πως αν υπάρχουν και μερικοί ξένοι, στο τιμόνι είναι Τούρκοι. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι αυτά τα γεωτρύπανα μπορούν να διεξάγουν 2-3 γεωτρήσεις το χρόνο. “Όταν τελειώσει το πρόγραμμά μας στην Μεσόγειο θα αποσύρουμε ένα από τα γεωτρύπανα μας στην Μαύρη Θάλασσα. Θα κάνουμε κι εκεί τις έρευνές μας με βάση το πρόγραμμά μας. Δεν αναζητούμε φυσικό αέριο μόνο στη θάλασσα αλλα και στη στεριά. Στη Θράκη βρήκαμε φυσικό αέριο 3 δις τ.μ. το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες 300 χιλιάδων σπιτιών για 10 χρόνια”, ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στόχος είναι μέχρι το 2023 να μετατρέψουν την Τουρκία σε μια από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Αναστασιάδης: Ήταν δύσκολο να επιτύχουμε να δοθούν οι πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές ώστε να ξεκινήσει διαδικασία κυρώσεων.

Για το παρασκήνιο και τα όσα προηγήθηκαν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τοποθετήθηκε την Παρασκευή και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Όπως αντιλαμβάνεσθε και λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των εταίρων μας αλλά και ζητήματα που ρεαλιστικώς ομιλούντες ενδεχομένως να προκύψουν από τις μεταξύ τους σχέσεις με την Τουρκία, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό ή και οι μεταξύ τους εμπορικές/οικονομικές σχέσεις,  ήταν σημαντικά δύσκολο να επιτύχουμε να δοθούν οι πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές ώστε να ξεκινήσει διαδικασία κυρώσεων», είπε σχετικά.

Οφείλω να εκφράσω για άλλη μια φορά την ικανοποίηση μου γιατί οι συντονισμένες προσπάθειες τόσο της Προεδρίας όσο και του Υπουργείου Εξωτερικών, η στενή συνεργασία με την Ελλάδα, με σημαντικούς εταίρους όσο και με τις επτά χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, είχαν σαν αποτέλεσμα να επιτύχουμε το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο που οδηγεί σε κυρώσεις, αλλά και την ευκαιρία αξιοποίησης από την ΕΕ όλων των διπλωματικών, οικονομικών και άλλων μέσων.

Στόχος παραμένει η αποκατάσταση της τάξης και ο τερματισμός των τουρκικών παράνομων δράσεων

Το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εν ολίγοις, είναι σαφές. Αν θέλει η Τουρκία να συνεχίσει ομαλά με τις σχέσεις της στο πλαίσιο είτε της ενταξιακής της διαδικασίας είτε στο πλαίσιο άλλων σχέσεων και δράσεων θα πρέπει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο και οπωσδήποτε θα πρέπει να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της.

Θέλω να τονίσω πως τα μέτρα δεν είναι αυτοσκοπός. Επιθυμία μας είναι να τερματισθούν οι όποιες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου για εξεύρεση μιας λειτουργικής, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος με αλληλοσεβασμό στις εύλογες ανησυχίες των δύο κοινοτήτων και στόχο την επικράτηση της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για το σύνολο του κυπριακού λαού στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών και αξιών της ΕΕ, είπε ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας./ibna