«Μερίδιο» στον τερματικό σταθμό LNG στην νήσο Krk θέλει η Ουγγαρία

«Μερίδιο» στον τερματικό σταθμό LNG στην νήσο Krk θέλει η Ουγγαρία

Τον τρόπο με βάση τον οποίο θα συμμετάσχει και θα εμπλακεί στην λειτουργία του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG) επί της νήσου Krk στην Κροατία φαίνεται πως αναζητά η Ουγγαρία.

Προς την κατεύθυνση της συνεργασίας και της συνέργειας με την γειτονική της χώρα φαίνεται πως κινείται και το Ζάγκρεμπ, καθώς ο υπουργός Ενέργειας της Κροατίας, Tomislav Ćorić, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου να συγκροτήσουν από κοινού μία ομάδα εργασίας, η οποία θα αναλάβει να διερευνήσει με ποιον τρόπο οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον κλάδο της ενέργειας και ειδικότερα στον τομέα του φυσικού αερίου.

Στην διαδικασία αυτή της διερεύνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, θα συμμετάσχουν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της κάθε χώρας και οι διαχειριστές του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου των δύο χωρών.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της διαφοροποίησης των πηγών φυσικού αερίου ως προτεραιότητα καθότι πρόκειται για ένα ζήτημα υψίστης σημασίας. Η δημιουργία του τερματικού σταθμού LNG στο νησί Krk είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο και πιστεύουμε ότι αυτό το έργο είναι σημαντικό καθώς θα συμβάλει στην διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης» σημείωσε ο ίδιος.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει το εν λόγω έργο στην Κροατία, αλλά επιθυμεί πρώτα να μελετήσει τις συμβάσεις προμήθειας και διανομής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός γραμματέας Ενέργειας, Rick Perry, δήλωσε πρόσφατα ότι ελπίζει το αμερικανικό φυσικό αέριο από την εκμετάλλευση των σχιστολιθικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ (shale gas) να «φθάσει» στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μέσω των υποδομών LNG στην νήσο Krk στην Κροατία./ibna