Στο «καλύτερο επίπεδο από ποτέ» οι σχέσεις Σερβίας – Γερμανίας

Στο «καλύτερο επίπεδο από ποτέ» οι σχέσεις Σερβίας – Γερμανίας

«Εξαιτίας του σταθερού και ανοιχτού πολιτικού διαλόγου τα τελευταία χρόνια« οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Σερβίας «έχουν προχωρήσει στο υψηλότερο επίπεδο στην κοινή τους ιστορία», σύμφωνα με τον πρόεδρο Aleksandar Vucic και ο βουλευτής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, Florian Hahn, όπως ανακοίνωσε η προεδρία. Ο Vucic είχε συνάντηση με τον Hahn στο Βελιγράδι την Πέμπτη.

Η Σερβία έχει γίνει «αξιόπιστος εταίρος της Γερμανίας στα Δυτικά Βαλκάνια» λόγω της «σταθερής πολιτικής ειρήνης και συνεργασίας του Βελιγραδίου στην περιοχή», δήλωσε ο Vucic.

Αναφερόμενος στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ο Vucic υπογράμμισε τη «δέσμευση» της κυβέρνησής του να «επιτύχει μια συμβιβαστική λύση, μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», η οποία θα «παράσχει σταθερότητα στην περιοχή».

Ο ισχυρισμός του Vucic για τις καλύτερες διμερείς σχέσεις με την Γερμανία στην ιστορία ήρθε παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο απέρριψε κατηγορηματικά την πρότασή του για οριοθέτηση με βάση τον εθνοτικό διαχωρισμό μεταξύ Σέρβων και Αλβανών.

Επανέλαβε ότι η Πρίστινα πρέπει να καταργήσει τους δασμούς επί των προϊόντων της Σερβίας προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Σέρβος πρόεδρος πρόσφατα ισχυρίστηκε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δεν κατόρθωσαν να πείσουν την Πρίστινα να καταργήσει τους δασμούς επειδή αυτή «απολαμβάνει την προστασία ενός ισχυρότερου», παραπέμποντας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Vucic και Hahn εξέφρασαν την προσδοκία τους ότι η οικονομική συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Σερβίας θα βελτιωθεί περαιτέρω, ιδίως όσον αφορά τις γερμανικές επενδύσεις. «Περισσότερες μεγάλες γερμανικές εταιρείες πρέπει να επωφεληθούν από το καλό επιχειρηματικό περιβάλλον και να ανοίξουν τις εγκαταστάσεις τους στη Σερβία».

Νωρίτερα φέτος, ο Vucic είχε ανακοινώσει ότι η Volkswagen θα μπορούσε να ανοίξει εργοστάσιο στη Σερβία, ωστόσο, δεν έχουν υπάρξει νέα σχετικά με το θέμα αυτό./ibna