Μυστική συνάντηση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας στο Βερολίνο

Μυστική συνάντηση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας στο Βερολίνο

Μία άτυπη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο Βερολίνο της Γερμανίας μεταξύ Κοσοβάρων και Σέρβων εκπροσώπων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε οι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Κοσσυφοπεδίου Shpend Ahmeti και Fatmir Limaj δεν ενημερώθηκαν γι’ αυτή τη συνάντηση.

Σε αυτή τη συνάντηση, το Κοσσυφοπέδιο εκπροσωπήθηκε από τον πρεσβευτή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Avni Arifi, και τον επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού Ramush Haradinaj, Selim Selimi. Παρόν στη συνάντηση ήταν επίσης ο Michael O’Riley, Haradinaj πρώην δικηγόρος υπεράσπισης.

Η Σερβία εκπροσωπήθηκε από τον Marko Djuric, επικεφαλής της Υπηρεσίας για το Κοσσυφοπέδιο στη σερβική κυβέρνηση.

Ο Avni Arifi, ο οποίος πήρε μέρος στη συνάντηση, δήλωσε ότι δεν μπορούν να συζητηθούν πολιτικά θέματα στη συνεδρίαση.

«Η όλη συνάντηση επικεντρώθηκε σε τεχνικά ζητήματα και δεν είχαμε καμία εξουσία να συζητούμε για πολιτικά θέματα ή για τους δασμούς. Συζητήσαμε για το γεγονός ότι ο διάλογος είχε διακοπεί επτά μήνες πριν από την εισαγωγή των δασμών, στις 15 Μαρτίου 2018. Παρά το γεγονός ότι απευθυνθήκαμε στην ΕΕ τον Μάιο, δεν συνέχισαν τον διάλογο, επειδή το γραφείο του Mogherini μετατράπηκε σε γραφείο της Σερβίας », δήλωσε ο Arifi.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που ζήτησε το Κοσσυφοπέδιο από τη Σερβία σε αυτή τη συνάντηση ήταν το γεγονός ότι δεν πρέπει να μπουν προϋποθέσεις για το διάλογο και ότι οι συνομιλίες πρέπει να επαναληφθούν στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού.

Ο διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας έχει συχνά επικριθεί λόγω έλλειψης διαφάνειας, ενώ γίνεται συχνά αναφορά σε μυστικές συναντήσεις μεταξύ των πλευρών.

Το IBNA μαθαίνει ότι η εν λόγω συνάντηση ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, ενώ στόχος της ήταν να πείσει τις πλευρές να συμμετάσχουν στη διάσκεψη κορυφής του Παρισιού.

Εν τω μεταξύ, διεξάγονται επίσης συζητήσεις για την επίτευξη τελικής συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας./ibna