Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται έτοιμη να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Pulse

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται έτοιμη να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Pulse

Η νέα δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Pulse για λογαριασμό του SKAI τοποθετεί τη Νέα Δημοκρατία μπροστά από το SYRIZA με οχτώ μονάδες, με δύο εβδομάδες να απομένουν για τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, μετά την αναγωγή στα έγκυρα, η έρευνα τοποθετεί τη Νέα Δημοκρατία στο 35% με το SYRIZA στο 27%, ακολουθούμενο από το Κίνημα για την Αλλαγή στο 7%, το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 5,5% και τη Χρυσή Αυγή στο 4,5%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το αριστερό κόμμα DiEM25 – με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη – και το ακροδεξιό κόμμα Ελληνική Λύση θα εκλέξουν βουλευτές στο Σώμα, με 3,5% και 3% αντίστοιχα. Το κόμμα της Ένωσης Κεντρικών βρίσκεται στο 1,5%.

Η ανάλυση των ευρημάτων της δημοσκόπησης δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται πιο κοντά στο να είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε περίπτωση που έξι κόμματα θα μπουν στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα παραπάνω αποτελέσματα η Νέα Δημοκρατία θα έχει την πλειοψηφία με 156 βουλευτές, ενώ η πλειοψηφία τους θα είναι πιο αδύναμη (152) στην περίπτωση που εφτά κόμματα κατορθώσουν να εκλέξουν βουλευτές.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, το 33% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του σεναρίου το συντηρητικό κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με μόλις 12% να λέει το ίδιο για το SYRIZA. Μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ευνοείται κατά 15%, ενώ μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε συμμαχία με άλλους υποστηρίζεται από το 19%. Ένας μεγάλος συνασπισμός μεταξύ των δύο πλευρών υποστηρίζεται από το 13%.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, οι ψηφοφόροι αναμένουν ολοένα και περισσότερο τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την Pulse, το 71% πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία θα θριαμβεύσει, ενώ μόλις το 18% αναμένουν ότι το κόμμα με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα θα κερδίσει την επανεκλογή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται επίσης καταλληλότερος από τον Τσίπρα για το ρόλο του πρωθυπουργού, με το 36% να τον προτιμά έναντι του Τσίπρα (28%). Το 32% δήλωσε ότι κανένας δεν είναι κατάλληλος για να ηγηθεί της χώρας.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έδειξε επίσης ότι το 82% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα έπρεπε να έχει ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας./ibna