Ικανοποίηση στη Λευκωσία αλλά και αγωνία για το πότε θα παρθούν τα μέτρα

Ικανοποίηση στη Λευκωσία αλλά και αγωνία για το πότε θα παρθούν τα μέτρα

Δεν είναι αυτόματη η διαδικασία λένε πηγές

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Λευκωσία και συγκεκριμένα ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εφόσον μέσω σχετικής ανακοίνωσης, τονίζει πως μέσα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο, πέραν από τη επιβεβαίωση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 18ης Ιουνίου 2019, υιοθέτησε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας.

«Πέραν της ομόφωνης καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας και της στήριξης στην Κυπριακή Δημοκρατία, για πρώτη φορά, με συλλογική απόφαση του ανώτατου οργάνου της ΕΕ, υπογραμμίζεται ότι οι έκνομες ενέργειες εις βάρος κράτους-μέλους, δεν γίνονται ανεκτές και έχουν συγκεκριμένες επιπτώσεις» αναφέρεται σχετικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει μέσω της ανακοίνωσης για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα του να εμπλακεί σε ένα δημιουργικό διάλογο για εξεύρεση μιας λειτουργικής, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος με αλληλοσεβασμό στις εύλογες ανησυχίες των δύο κοινοτήτων και στόχο την επικράτηση της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για το σύνολο του κυπριακού λαού στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Την ίδια ώρα καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως υπαγορεύουν οι κανόνες καλής γειτονίας αποφεύγοντας αχρείαστες εντάσεις ή  έκνομες ενέργειες που οδηγούν σε αποσταθεροποίηση στην περιοχή. «Η δέσμευση, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για συνέχιση της στενής επιτήρησης και παρακολούθησης των εξελίξεων, ως επίσης και η δρομολόγηση στοχευμένων μέτρων, χωρίς καθυστέρηση, αποτελεί έμπρακτη στήριξη για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το πότε και το πως

Το επόμενο βήμα αφορά το πότε θα προχωρήσει η ΕΕ και υπό ποιες συνθήκες σε συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας. Την ώρα μάλιστα που η τελευταία έχει ήδη δρομολογήσει νέες εξελίξεις αναφορικά με τα ενεργειακά, εφόσον χθες και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» απέπλευσε από τις τουρκικές ακτές και βάσει των όσων έχουν δηλώσει Τούρκοι αξιωματούχοι είναι προγραμματισμένη η γεώτρηση για τις αρχές Ιουλίου, ανοιχτά της Καρπασίας. Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες του «Πορθητή».

Το μεγαλύτερο εμπόδιο μετά τις αναμφίβολα θετικές αποφάσεις που πάρθηκαν χθες εκ μέρους της ΕΕ, είναι το γραφειοκρατικό. Το πότε δεν αποφασίζεται τώρα, αλλά είναι αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τις εργασίες των υφιστάμενων μηχανισμών εντός Ευρώπης που ισχύουν. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αυτόματα εφόσον μιλάμε για τη λειτουργία όλων των κρατών μελών. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι γνωρίζει η Τουρκία πλέον πως δεν είναι χωρίς συνέπειες τα όσα κάνει η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπως λένε αρμόδιες πολιτικές πηγές. Ωστόσο είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να αλλάξει εφόσον δεν έλαβε χώρα «ειδική» πρωτοβουλία για την Κύπρο αλλά είναι βήματα που ακολουθούνται κάθε φορά που έρχεται η ΕΕ αντιμέτωπη με τέτοια θέματα.

Το γκριζάρισμα και η Αμμόχωστος

Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν μοιάζει να πτοείται αλλά όπως είπαμε κατεβάζει και δεύτερο γεωτρύπανο στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, φέρνει και στην επιφάνεια σειρά άλλων ερωτημάτων. Καταρχήν είναι εκκωφαντική η απουσία των ΗΕ από την όλη υπόθεση, με πηγές να λένε πως προφανώς δεν «βρίσκουν» τα ΗΕ πρόσφορο έδαφος παρέμβασης. Σημειώνεται επίσης πως με το κυπριακό ανοιχτό, χωρίς εξελίξεις, δεν είναι προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας να αυξήσει την ένταση και με τα ΗΕ. Την ώρα μάλιστα που, στέκει και τις τελευταίες μέρες το θέμα της Αμμοχώστου όπως το άνοιξαν οι Τ/κ.

Οι αντιδράσεις για το τελευταίο σε πολιτικό επίπεδο εντός Κύπρου, είναι τουλάχιστον οργίλες. Κυρίως εφόσον όλα συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για μια επικοινωνιακή τακτική εκ μέρους των Τ/κ για να προκαλέσουν μεγαλύτερη αναστάτωση εντός Κύπρου την ώρα που συμβαίνουν όσα συμβαίνουν στην ΑΟΖ. Είναι ενδεικτικό ότι σε κανένα επίπεδο καμία πολιτική δύναμη δεν έθεσε σοβαρά το θέμα ως βάση συζήτησης όπως το άνοιξαν οι Τ/κ.

Εκείνο που απασχολεί περισσότερο είναι ότι η προσπάθεια εκ μέρους της Τουρκίας για τετελεσμένα στην ΑΟΖ, που επί της ουσίας θα προέλθουν μέσα από την εισβολή που πραγματοποιεί, παίρνει ολοένα σάρκα και οστά. Ναι μεν το πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο στη Λευκωσία χαιρετίζει τις όποιες κινήσεις γίνονται και αποφάσεις που παίρνονται ειδικά σε επίπεδο ΕΕ, αλλά αυτή η προσπάθεια της Τουρκίας και το πώς είτε στην πράξη θα παύσει κάθε δραστηριότητα είτε θα αποφευχθεί κάθε απόπειρα γκριζαρίσματος της ΑΟΖ, όπως είχε με το τεμάχιο 3 και την ΕΝΙ, είναι το βασικό ζητούμενο. /ibna