Αυξημένη η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα

Αυξημένη η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα

Οι ξένοι επενδυτές δείχνουν να εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία, για αυτό και οι τοποθετήσεις τους σε ελληνικά ομόλογα έφτασαν φτάνουν τα 4,2 δις. Ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του 2019.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, καταγράφεται σημαντική αύξηση κατά 4,2 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων της Ελλάδος, σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Τον Απρίλιο του 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων καταγράφηκε αύξηση κατά 378 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερη συναλλαγή τη συμμετοχή της AMC Oak SARL (Λουξεμβούργο) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Praxia Bank.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου στο τετράμηνο καταγράφεται στις άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα αύξηση κατά 1,2 δισ. ευρώ. Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου καταγράφεται σημαντική αύξηση κατά 4,2 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Reuters: Καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη για τα ελληνικά ομόλογα

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν καταγράψει φέτος την καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη, απολαμβάνοντας εισροές από επενδυτές που έχουν απογοητευτεί από τις χαμηλές αποδόσεις που προσφέρει το χρέος άλλων χωρών και φοβούνται το αυξημένο πολιτικό ρίσκο στην Ιταλία.

Εννιά χρόνια μετά τη χρεοκοπία, οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

To πρακτορείο επισημαίνει ότι αυτόν τον μήνα, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για περίοδο πέντε ετών υποχώρησε κάτω από αυτό της Ιταλίας για πρώτη φορά από το 2008. Είναι κάτι αξιοσημείωτο, σημειώνει το Reuters, δεδομένου ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας βρίσκεται στην «επενδυτική βαθμίδα», στο «ΒΒΒ», αρκετά πάνω από το «ΒΒ-» της Ελλάδας.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση από το χρέος οποιασδήποτε άλλης χώρας στην ευρωζώνη φέτος. To spread ανάμεσα στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς και του γερμανικού bund έχει συρρικνωθεί κατά 156 μονάδες βάσης, ενώ το spread της Ιταλίας έναντι της Γερμανίας έχει διολισθήσει μόνο κατά 36 μονάδες βάσης.

Ταμειακό πλεόνασμα στο πεντάμηνο

Την ίδια στιγμή, το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 438 εκατ. ευρώ, έναντι 737 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2018, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2019, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 2.069 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1.645 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 17.749 εκατ. ευρώ, από 17.707 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 21.457 εκατ. ευρώ, από 19.515 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2018./ibna