Κυρώσεις στην Τουρκία ζητούν Τσίπρας και Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες

Κυρώσεις στην Τουρκία ζητούν Τσίπρας και Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες

Με δύο βασικές επιδιώξεις συμμετέχει στην σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ο Έλληνας πρωθυπουργός. Πρώτον, να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει άμεσα την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τις παράνομες εξορύξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα η Άγκυρα ανακοίνωνε ότι και το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Άγκυρας Yavuz κινείται κοντά στην χερσόνησο της Καρπασίας.

Ο Αλ. Τσίπρας σε απόλυτο συντονισμό με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη θα ζητήσει από από τους Ευρωπαίους ηγέτες να εξετάσουν και να εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα προκειμένου να αποτραπεί η Άγκυρα από την συνέχιση των εξορύξεων άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις.

Σε περίπτωση ωστόσο που οι προειδοποιήσεις δεν αποδώσουν, θα ζητηθεί να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και κυρώσεις. Νωρίτερα σήμερα από την προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος σε επίπεδο ηγετών, ο  Αλ. Τσίπρας κάλεσε τους προοδευτικούς ηγέτες να στηρίξουν την πρωτοβουλία Αθήνας και Λευκωσία προκειμένου  να υπάρξει σαφής καταδίκη των ενεργειών της Άγκυρας και ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων από πλευράς ΕΕ.

Υπέρ των κυρώσεων κατά της Τουρκίας τάχθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο αρχηγός της Ν.Δ. είχε συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο όπου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με την Ά. Μέρκελ όσο και με τον Μ. Βέμπερ στον οποίο εξέφρασε εκ νέου την στήριξη του για την Προεδρία της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα όμως ο Αλ. Τσίπρας, θέτει ως δεύτερη επιδίωξη στις Βρυξέλλες να αποκλειστεί η πιθανότητα να αναλάβει την ηγεσία της της Επιτροπής ο Μ. Βέμπερ ο οποίος κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό “διχάζει αντί να ενώνει την Ευρώπη”. Από την προσύνοδο του ΕΣΚ μάλιστα επανέλαβε την στήριξη του στον Σοσιαλιστή Φράνς Τίμερμανς, ενώ διαπίστωσε πως δεν μπορεί να βρεθεί κανένα πλαίσιο συναίνεσης για την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ.

“Δεν μπορεί να γίνει δεκτή από τους προοδευτικούς ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένας υποψήφιος που έχει εκφραστεί με ακραίο τρόπο εναντίον χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου αλλά και εναντίον των κοινών μας αξιών όπως η αλληλεγγύη και η κοινωνική σύγκλιση”, είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Σημειώνεται ότι μετά την έκδοση του ανακοινωθέντος από την Σύνοδο σχετικά με τις Τουρκικές παραβιάσεις ο υπουργός εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος πρόκειται να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει αναλυτικά.