Ευ. Τσακαλώτος: Μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Ευ. Τσακαλώτος: Μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

«Νομίζω ότι είναι αναστρέψιμο το αποτέλεσμα (στις βουλευτικές εκλογές) και ο κόσμος πρέπει να το πιστέψει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είπε ότι «ήμασταν τέσσερα χρόνια κυβέρνηση και τα τρία εντός του μνημονίου. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες να αμβλύνουμε τις συνέπειες, ο κόσμος είναι ζορισμένος. Πρέπει να πείσουμε ότι εμείς έχουμε καλύτερο σχέδιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια για το πώς θα καλυτερέψει η καθημερινότητα του πολίτη». Θεώρησε δε μια από τις αιτίες για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα και το ότι όλοι ήταν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταρρυθμίσεις

Μιλώντας στον ρ/σ News 24.7, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η φιλελεύθερη ατζέντα δεν υπάρχει στο πρόγραμμα της ΝΔ, ενώ, αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Δήλωσε ότι η ΝΔ δεν έχει «οδικό χάρτη» για την οικονομική πολιτική και έτσι δύσκολα μπορεί να γίνει μια σοβαρή προγραμματική αντιπαράθεση. Ανέφερε ότι «όλες οι δεξιές κυβερνήσεις σε όλα τα κράτη, τα τελευταία 20 χρόνια, λένε ότι με τη μείωση των φόρων θα έχουμε ανάπτυξη και παντού έχουν διαψευστεί. Και μένουμε χωρίς ανάπτυξη, με μείωση φόρων για τους λίγους και λιτότητα για τους πολλούς».

Πάντως, είπε ότι σε περίπτωση νίκης της ΝΔ και επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, «εάν υπάρχει σχέδιο, βεβαίως πρέπει να υπάρχει εθνική συναίνεση». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «το μόνο που φοβάμαι είναι να κάνει μια συμφωνία με αντάλλαγμα χειρότερες πολιτικές σε υγεία και παιδεία».

Κανένα θέμα ηγεσίας

Ερωτηθείς εάν σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα τεθεί θέμα ηγεσίας είπε: «Δεν θα τεθεί και είμαι τελείως εναντίον στο να τεθεί. Ο Αλέξης θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη και μετά πρέπει να έρθει ένας νέος», κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δραματοποιεί τα γεγονότα με την Τουρκία, κάνοντας και μια ερώτηση: «Πιστεύετε ότι εάν δεν είχε γίνει το ΚΥΣΕΑ την Κυριακή, οι εφημερίδες που μας χτυπάνε, δεν θα έλεγαν “κρίση με την Τουρκία και ο πρωθυπουργός είναι για μπάνια”;».

Περίοδος Καραμανλή

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η κυβέρνηση την περίοδο 2004- 2009 παραποιούσε τα δημοσιονομικά στοιχεία, είπε ότι τα τελευταία 15 χρόνια πριν το μνημόνιο υπήρξαν κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ολοκληρωτικά φταίει ο κ. Καραμανλής και όχι και ο κ. Σημίτης», ανέφερε. Και απέδωσε ευθύνες και στην Κομισιόν που «έκλεινε το μάτι» μπροστά στο πρόβλημα. Κατά τον κ. Τσακαλώτο, η μεγάλη ευθύνη είναι το πώς σχεδιάστηκε το πρώτο μνημόνιο, που ήταν ένα πακέτο για να σώσει τις τράπεζες του ευρωπαϊκού βορρά και όχι την Ελλάδα.

Βολές σε Στουρνάρα

Ειδικά για τον διοικητή της ΤτΕ, ανέφερε πως «εμείς δεν θα τον υποστηρίζαμε για μια νέα θητεία. Θεωρώ λάθος του Γιάννη το ότι δέχθηκε να είναι διοικητής από τον κ. Σαμαρά. Όταν έχεις υποστηρίξει μια συγκεκριμένη πολιτική με πάθος για δύο χρόνια (σ.σ. η θητεία του κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών) δεν μπορείς να είσαι αμερόληπτος»./ibna