Η ασφάλεια των δημοσιογράφων στο επίκεντρο της 6η Διάσκεψης για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η ασφάλεια των δημοσιογράφων στο επίκεντρο της 6η Διάσκεψης για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στο Σεράγεβο η 6η Διάσκεψη για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία διοργανώθηκε από την Υπηρεσία Εκπροσώπου του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (RFoM) σε συνεργασία με την Αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε).

Η εκδήλωση συγκέντρωσε περίπου 200 δημοσιογράφους και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης από την περιοχή και το εξωτερικό για να συζητήσουν τις εξελίξεις στα μέσα ενημέρωσης, την ασφάλεια των δημοσιογράφων, το νομικό περιβάλλον για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τις βιώσιμες λύσεις για τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

«Οι μαρτυρίες που ακούσαμε από δημοσιογράφους της περιοχής καθώς και από διάφορους δημοσιογράφους και νομικούς εμπειρογνώμονες δείχνουν ότι η κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην περιοχή είναι σοβαρή Η ανάπτυξη πλουραλιστικών και ανεξάρτητων μέσου ενημέρωσης εμποδίζεται από τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης, τους κανόνες αθέμιτου ανταγωνισμού για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και την εμπορική διαφήμιση και την έντονη πολιτική παρέμβαση στις εκδοτικές πολιτικές πολλών μέσων μαζικής ενημέρωσης, γεγονός το οποίο καταστέλλει την ανάπτυξη νέων, ανεξάρτητων και κρίσιμων μέσων ενημέρωσης, ενώ ταυτόχρονα πολλοί δημοσιογράφοι εξακολουθούν να παρενοχλούνται, να απειλούνται ή να δέχονται επιθέσεις λόγω των ανταποκρίσεών τους», δήλωσε ο Harlem Désir, του ΟΑΣΕ RFoM.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η ασφάλεια των δημοσιογράφων εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις.

«Οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να κινδυνεύουν απλώς και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους – και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη δεν αποτελεί εξαίρεση. Μηνύονται, απειλούνται και δέχονται σωματικές επιθέσεις. Οι στατιστικές υποδεικνύουν την επιδείνωση του περιβάλλοντος των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά οι αριθμοί δεν επαρκούν για να μεταδώσουν την σκληρή πραγματικότητα αυτού του προβλήματος», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Β-Ε Bruce G. Berton.

Η διάσκεψη, όπως αναφέρθηκε στην αποστολή του ΟΑΣΕ στη Β-Ε στο δελτίο τύπου, χρησίμευσε ως πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών με τοπικούς και διεθνείς εμπειρογνώμονες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ των οποίων το RSF, το Άρθρο 19, η IFEX, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δημοσιογράφων και η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων.

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη υποστήριξης του πλουραλισμού, της ασφάλειας και της αλληλεγγύης για την ανάπτυξη των μέσων ενημέρωσης στην περιοχή.

Μετά τη διάσκεψη, το RFOM θα αποστείλει νέες συστάσεις στις αρχές της περιοχής, προκειμένου να βοηθήσει στη διαμόρφωση πολιτικών που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των μέσων ενημέρωσης και τον πλουραλισμό, την ασφάλεια των δημοσιογράφων, τα βιώσιμα και ανεξάρτητα δημόσια μέσα ενημέρωσης και ένα νομικό περιβάλλον που υποστηρίζει την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

«Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ο πλουραλισμός, η ποιοτική πληροφόρηση και η δημοσιογραφική έρευνα είναι καθοριστικής σημασίας για το δημοκρατικό μέλλον της περιοχής. Η Υπηρεσία μου θα συνεχίσει να επισημαίνει και να παρακολουθεί την κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, καθώς και να παρέχει νομική συνδρομή, να υπενθυμίζει στα συμμετέχοντα κράτη τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους στον ΟΑΣΕ για τη βελτίωση και διασφάλιση του σεβασμού της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος./ibna