Στον αέρα η σύνοδος κορυφής του Παρισιού

Στον αέρα η σύνοδος κορυφής του Παρισιού

Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, έχει καλέσει τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας σε συνάντηση στο Παρίσι, ωστόσο, η συνάντηση αυτή ίσως δεν πραγματοποιηθεί τελικά.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Kadri Veseli, υποστηρίζει ότι ποτέ δεν θα συμφωνήσει να συζητήσει τη Μιτρόβιτσα ή οποιοδήποτε άλλο μέρος της επικράτειας της χώρας σε αυτές τις συνομιλίες. Έχει επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει να έχουν κοινό μέτωπο όταν πρόκειται για τέτοια θέματα.

Σύμφωνα με τον Veseli, η σύνοδος κορυφής του Παρισιού, η οποία πρόκειται να λάβει χώρα την 1η Ιουλίου, ενδέχεται να αποτύχει εάν δεν εμφανιστούν ενωμένες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

«Δεν θα υπάρξει σύνοδος κορυφής στο Παρίσι αν δεν είμαστε μαζί. Πρέπει να κρατήσουμε κοντά το Βερολίνο και το Παρίσι. Δεν πάω στο Παρίσι για να μιλήσω για τους δασμούς. Για μένα, οι δασμοί δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με μία έδρα στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Veseli.

Από την άλλη πλευρά, η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ana Brnabic, δήλωσε ότι η συνάντηση του Παρισιού πρέπει να επιτρέψει στις δύο χώρες να συνεχίσουν το διάλογο. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτήν, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν η Πρίστινα δεν καταργήσει τους δασμούς, με τον Ramush Haradinaj να επιμένει ότι αυτό θα συμβεί μόνο όταν η Σερβία αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητη χώρα.

«Αυτό δεν είναι κάτι που λέει το Βελιγράδι, αλλά όλοι οι διεθνείς εταίροι και οι άνθρωποι που οργάνωσαν τις συνόδους του Βερολίνου και του Παρισιού», είπε.

Μετά από συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό της Edouard Phillipe, η Brnabic δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό αν η συνάντηση του Παρισιού θα διεξαχθεί την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ, Haradinaj είναι έτοιμος να ανστείλει τους δασμούς που επιβάλλονται σε εμπορεύματα που προέρχονται από τη Σερβία και τη Βοσνία για σύντομο χρονικό διάστημα, έως ότου επιτευχθεί τελική συμφωνία με τη Σερβία.

Ο Haradinaj και η ομάδα του έχουν ήδη ετοιμάσει ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο θα συζητηθεί με τη Σερβική πλευρά και αναμένεται να υπογραφεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα./ibna