Σε αυτοσυγκράτηση καλεί τα μέρη το State Department για τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ

Σε αυτοσυγκράτηση καλεί τα μέρη το State Department για τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ

Ανησυχία εκφράζουν οι ΗΠΑ «για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα προβεί σε γεωτρήσεις σε περιοχές που διεκδικεί η Κύπρος».

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ, Κατερίνας Σώκου, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καλεί «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση» και τονίζει ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση».

Τέλος, το State Department αναφέρει: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Τι περιμένει η Κύπρος από τη Σύνοδο

Όπως είχαμε ήδη καταγράψει, η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι για την Κύπρο το επόμενο βήμα μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ως προς τα όποια μέτρα παρθούν για την Τουρκία. Ωστόσο εντός Κύπρου δεν λείπουν και οι φωνές που προκρίνουν πως πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι.

Κυρίως επειδή η Τουρκία αναμένεται να αντιδράσει στο μεταναστευτικό και να επηρεάσει πολλές χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα που έλαβε η κυπριακή αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τουλάχιστον από τέσσερις με πέντε χώρες, όταν οι υπόλοιπες στήριξαν τη ρητορική της για μέτρα κατά της Τουρκίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης πως αναμένονται οι όποιες προτάσεις για μέτρα κατά της Τουρκίας, οπότε πιθανότατα να απαιτηθεί κι ένα χρονικό διάστημα. Την ίδια ώρα όμως, επιβεβαιώνονται από διπλωματικές πηγές οι πληροφορίες, πως κατέρχεται εντός του επόμενου διαστήματος το δεύτερο τρυπάνι της Τουρκίας που αναμένεται να ξεκινήσει εργασίες ανοιχτά του κόλπου της Καρπασίας. Το πώς τώρα θα πειστεί η Τουρκία αφενός να σταματήσει τις εργασίες του «Πορθητή» και αφετέρου να μην ξεκινήσει το δεύτερο γεωτρύπανο, είναι το μεγάλο ερώτημα.

Στα απόνερα ενός δείπνου

Στο εσωτερικό της Κύπρου η πολιτική ένταση έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας με τον Kudret Ozersay. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ζητείται ενημέρωση αναφορικά με τα όσα ειπώθηκαν στο σχετικό δείπνο, ενώ την ίδια ώρα ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος επιμένει πως το δείπνο ήταν κοινωνικού χαρακτήρα./ibna