Στις Βρυξέλλες ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις 20 και 21 Ιουνίου

Στις Βρυξέλλες ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις 20 και 21 Ιουνίου

Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να συμμετάσχει στην τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Σύνοδο της Ευρωζώνης το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου 2019.

Βασικό θέμα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι η ανάδειξη της νέας ηγεσίας των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτικής Άμυνας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), με στόχο την πλήρωση των θέσεων πριν την επίσημη πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 2 Ιουλίου.

Βάσει του άρθρου 17 παρ. 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχοντας προβεί στις δέουσες διαβουλεύσεις. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ψηφίζουν με ειδική πλειοψηφία. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει με ψηφοφορία που απαιτεί την πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εάν ψηφίσουν ΝΑΙ στην πρόταση εκλέγεται νέος Πρόεδρος της Επιτροπής. Εάν ψηφίσουν ΟΧΙ, πρέπει να επαναληφθεί όλη η διαδικασία.

Οι ηγέτες θα επανέλθουν επίσης στο ζήτημα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) για την περίοδο 2021-2027.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης για την κλιματική αλλαγή ενόψει της διάσκεψης κορυφής για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης για τις συστάσεις ανά χώρα.

Επιπλέον, οι ηγέτες θα λάβουν γνώση της έκθεσης για την παραπληροφόρηση και τις εκλογές που ετοιμάζει η ρουμανική Προεδρία σε συνεργασία με την Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο.

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας θα κάνει επίσης μια επισκόπηση της προόδου όσον αφορά την εφαρμογή προηγούμενων συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την Παρασκευή, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι ηγέτες της ΕΕ των 27 θα συμμετάσχουν σε σύνοδο κορυφής για το ευρώ σε διευρυμένη σύνθεση. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να συζητήσουν την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).

Πιο συγκεκριμένα, θα συζητήσουν τα εξής θέματα:

  • τον σχεδιασμό, τις λεπτομέρειες εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα του δημοσιονομικού μέσου για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης·
  • τροποποιήσεις της συνθήκης για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας·
  • πρόοδος που έχει επιτευχθεί για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπως έχουν δηλώσει, θα θέσουν το θέμα των Τουρκικών ενεργειών στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, ζητώντας την καταδίκη και την επιβολή άμεσα μέτρων κατά της Τουρκίας εφόσον επιμένει σ’ αυτή την συμπεριφορά./ibna